САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Да създаваш мебели от непотребни гуми

Той е от онези... търсачите на красивото. Самоук майстор на мебели, който напук на заобикалящите го грозни пейзажи създава изящни предмети.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:32, 20.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
Животът

Джефри е от Гана. Без да следва някого в Instagram или упорито да разучава видеоклипове в Youtube, напълно се вписва в течението Do You it Yourself, познато в близкото минало у нас като "Направи си сам". Джефри изработва прекрасни предмети от ненужни автомобилни гуми.

Джефри Йебоа, предприемач: Обичам работата си. Това е най-доброто, което някога съм правил за себе си. Знаете ли, чувствам се част от решението на проблема, който съществува тук, в нашето общество. Какво имам предвид ли - ето тези автомобилни гуми, аз ги вземам от улицата. Така няма да бъдат изгорени.

Джефри започнал да прави мебели от стари гуми случайно. Трябвали му пари. С огромна доза сръчност и въображение се получили полезни и красиви предмети. Не закъсняла и славата. С нея дошли и много клиенти, чиято радост от изкуството на Джефри граничи с национална гордост.

Джефри вече има ученици. Иска да предаде занаята си. Славата, обаче, не го е променила. Не е по-различен и животът му.

Джефри Йебоа, предприемач: Този бизнес може много да се развива. Но понякога се събуждам и осъзнавам, че нямам никакви пари в джоба. И то защото съм ги дал всичките за въжета и за материали, с които да обучавам други хора. Не мога да продам предметите, на които те са се упражнявали. Понякога си го мисля, но казвам - не, тези мебели са за обучение, не за печелене на пари. И така на края на деня аз нямам нищо. Но това няма да ме разколебае.

Какво ти разколебаване... Липсата на средства всъщност е възможност - да се търсят нови ненужни материали, които да станат част от красива мебелировка и да оживеят с нов смисъл и ново предназначение. Изкуство и сръчност, които привличат нови клиенти... и нови последователи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВР получи 9 нови автомобила, обособени като технически работилници
МВР получи 9 нови автомобила, обособени като технически работилници
Блъснаха дете на пешеходна пътека в Благоевград
Блъснаха дете на пешеходна пътека в Благоевград