САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Зелена светлина: Електрически скейтборд

Засега никой не изисква свидетелство за управление на тези превозни средства. Но дори и американските им създатели съветват притежателите им да се отнесат сериозно към овладяване на техниките за потегляне, завиване и спиране. Защото тук говорим колкото за скейтборд, толкова и за мини-кола.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:07, 19.05.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Животът

Електрическите бордове бързо дойдоха на мода. Особено в зоните, където инфраструктурата включва гладки пътища, тротоари без играещи и свирещи плочки, добре поддържани паркове и площадки - въобще зони с подходящи алеи, разбрани шофьори и още по-разбрани пешеходци. Там, където подобни екстри са частично явление или липсват съвсем, ентусиазмът по самопревозването върху популярната дъска на колела не бива да угасва.

А защо тя да не завладее и черните пътища? Особено когато е снабдена с 10-цолови колела, гуми с едър грайфер и 800-ватов електрически двигател? Вятърът в косите е гарантиран от бързо ускорение и максимална скорост до 30-тина километра в час. Напълно достатъчно за градска, а и крайградска среда. Че и за разходка сред природата. Само че електрическия преход, на който може да се разчита с едно зареждане, е между 12 и 20 километра. Самото пълно зареждане трае около четири часа. Е, ако разполагате с втора заредена батерия, смяната става за 20-тина секунди.

Какво, обаче, доближава електрическия скейтборд до подобие на мини-кола? Отговорът се крие в това устройство. Прилича на дистанционно управление за различни модели и е именно такова. Само че задвижва двигателя и колелата на скейтборда. Действа и като спирачка, с вграден ABS. Освен това включва и изключва вградените светлини, а може и да блокира целия контрол като допълнителна екстра срещу кражба.

Скейтборд, мини-кола, а може би и двете. Високопроходимата машинка все още няма точно име. Само че притежава всички качества, за да превземе гладките и пресечени терени. Чакъл, бордюри, ями и неголеми дупки трудно могат да спрат устрема ѝ. Само че не забравяйте - важни са и уменията на водача. Или на скейтбордиста. Или просто на човека, решил да заложи на чист и безшумен превоз, за да преодолее дистанция от няколко километра в града или извън него.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Франция арестува трафиканти, вкарвали мигранти във Великобритания с яхти
Франция арестува трафиканти, вкарвали мигранти във Великобритания с яхти
Търсят изчезналия самолет в Средиземно море (ОБНОВЯВА СЕ)
Търсят изчезналия самолет в Средиземно море (ОБНОВЯВА СЕ)