"Зелена светлина": Грета, която прикова вниманието върху климатичните промени

Вече е на 16. Няма и година, откакто започна своята борба срещу глобалното затопляне. Това е Грета Тунберг - детето, което вдъхнови най-масовото движение в света - ученическите протести за климата. Животът й през последните месеци се промени и я промени. Грета рядко се задържаше в дома си. Обикаляше европейските градове и разпалено говореше по конференции. Думите й винаги предизвикваха усмивките на възрастните и разпалената вярност на връстниците й.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:28, 28.05.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Животът

Независимо от бурните аплодисменти, които винаги съпътстват 16-годишната шведка, за нея като че ли победата не е настъпила.

Грета Тунберг: Напълно лудо е, че нещата стигнаха дотам, че децата да мислят, че трябва да жертват образованието, за да компенсират липсата на действие от страна на лидерите и на някои възрастни.

Липсата на действие, това е човешкото поведение, с което Грета не може да се примири.

Грета Тунберг: Вместо да вините другите и да им казвате какво да правят, трябва да намерите начин, как да изпълните Парижкото споразумение за климата.

Вероятно не е лесно, но пък това са житейските правила, към които Грета стриктно се придържа и гради философията си.

Грета Тунберг: Всеки и всичко трябва да се промени, защо трябва да губим ценно време в караници и какво първо трябва да се промени. Всичко и всеки трябва да се променят. Защото колкото по-голяма е промяната, по-голяма е отговорността.

Малка, не много приказлива и донякъде свенлива. Така изглежда Грета на външен вид. Но когато става дума за бъдещето на Земята и за климата, думите й са остри, критични и често саркастични.

Казва, че не понася лицемерието и празнословието на лозунги като "Вие сте бъдещето. Трябва да спасите света!". На подобни думи Грета отговаря яростно и възмутено - не, вие направете нещо, за да спасите бъдещето!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
 Вучич обяви бойна готовност заради арести на сърби в Косово
Вучич обяви бойна готовност заради арести на сърби в Косово
Спецпрокуратурата, КПКОНПИ и СДВР провеждат акция в община Божурище
Спецпрокуратурата, КПКОНПИ и СДВР провеждат акция в община Божурище