САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Изгубен свят

Изгубен свят, от онези, които природата с щедър размах сътворила, но после скрила, сякаш за да остане далеч от хората. Сак Актун - „Белите пещери“ на Мексико. Място, изпълнено със загадъчност. Подводна пещера, която винаги е привличила търсачите на приключения. Отдавна се смята за една от най-дългите в света.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:13, 19.01.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Животът

Последното откритие на спелеолозите, обаче, класира Сак Актун на първо място сред най-дългите подводни пещерни системи на Земята. Оказа се, че към нея принадлежи и смятаната досега за отделна пещера Дос Охос. Подводният лабирнт е с дължина 347 километра.

ГИЛЕРМО ДЕ АНА, АРХЕОЛОГ:

Знаехме, че в тази подводна система има около 200 пещери и предполагахме, че те са свързани. Но вече знаем, че тук има специален водосборен басейн. Това откритие ще ни помогне да разберем по-добре миналото, настоящето и да планираме бъдещето.

Някога в този район живеели маите. С изчезването на цивилизацията им, останали тайни и загадки. Сак Актун е една от тях.

ГИЛЕРМО ДЕ АНА, АРХЕОЛОГ:

Последното откритие ще ни помогне да разберем повече за живота на древните маи. Да разберем повече за техните ритуали, за поклонническите места и за живота на заселниците, които също са обитавали този район.

Към подводния лабирнт водят 187 входа. Най-дълбоката точка в пещерната система е около 100 метра. Водата в Сак Актун е топла - около 25 градуса. На повърхността е сладка, а отдолу - солена.

РОБЪРТ ШМИТНЕР, изследовател и консултант:

Тук туризмът се развива. Хубаво е, че хората идват и се наслаждавт на района. Но за нас най-важното е да запазим този подземен свят от замърсяване. Не трябва да допускаме проблемът с отпадъците да достигне дотук.

Проблемите на съвременното общество се оказват заплаха за един свят, който дълго време е бил смятан за изгубен. Сега от хората зависи дали ще успеят да съхранят това, което природата е решила да им върне.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 200 000 сирийци са напуснали домовете си заради боевете в провинция Идлиб
Над 200 000 сирийци са напуснали домовете си заради боевете в провинция Идлиб
Вятърът отслабва, в понеделник се очакват обилни снеговалежи
Вятърът отслабва, в понеделник се очакват обилни снеговалежи