САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Зелена светлина": ​Как звучи океанът?

Със сигурност индустрията, създадена от човека, все повече заглушава естествените звуци и шума от водните обитатели.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:34, 03.12.2018
Чете се за: 01:00 мин.
Животът
д-р САРА МАРЛИ, зоолог: Океанът винаги е бил тих. Да, имало е шум от животни. Но сега всичко е различно - океанът вече е много по-шумен.

Един британски пътешественик, обаче, е решил да открие най-тихото място в океана. Там, където човешките следи се губят, а звукът от мощните кораби не достига.

Алекс Алей ще обиколи света с яхта, за да запише новия звук на океана.

АЛЕКС АЛЕЙ, пътешественик: Като се замисля пет и половина хиляди души са изкачили Еверест, 561 са били в Космоса, а 78 са пътували сами около света. Това наистина е възможност, която не трябва да се пропуска.

Алекс Алей трябва да стигне до най-закътаните зони на Земята. Той ще прослушва моретата с хидрофон, а данните ще изпраща на Университета в Портсмут.

д-р РАЙЪН МОАТ, морски биолог: Той трябва да стигне до девствени места, например в Южния океан. От записите ние ще разберем дали в тази зона има звуци, предизвикани от човешката дейност, шум от кораби, от петролни и газови рафинерии. Но се надяваме там да открием много китове и делфини. Наистина много.

Досега са правени много подводни записи. За първи път обаче, с едно пътуване ще бъдат уловени звуците на различни части от Световния океан.

АЛЕКС ФОРД, професор по морска биология: Това, обаче, се оказа проблем. Защото Алекс ще събере огромно количество информация. След завръщането му ние ще трябва да изготвим специален алгоритъм, по който да обработим информацията.

Но пък усилията си заслужават заради уловените звуци, които ако бъдат разгадани правилно ще помогнат много на хората в опазването на Световния океан. Вероятно те ще бъдат от полза и за хората, които обичат да медитират, да се унасят, да се успокояват и да заспиват под звуците на онова огромно количество солена вода, познато най-общо като Голямото синьо.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стрелба в центъра на Бризбейн
Стрелба в центъра на Бризбейн
Съдът реши: Глоба 8 години след инцидента с асансьора в Майчин дом
Съдът реши: Глоба 8 години след инцидента с асансьора в "Майчин дом"