"Зелена светлина": Картофени прибори

Външният вид на картофите не е прекалено добър? Загърбете естетическите си предразсъдъци. Картофите отново могат да се окажат на масата.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:46, 23.11.2018
Чете се за: 01:01 мин.
Животът

Не става въпрос за кулинарно изкушение, а за решение на един от големите проблеми със замърсяването - пластмасовите прибори за еднократна употреба.

Понтус Торнквист, създател на картофени прибори: Проблемът с приборите за еднократна употреба е огромен. Обикновено те се използват за 20-ина минути, но разлагането им в природата продължава около 450 години. Става въпрос за замърсяване, с което трябва да се справят няколко поколения.

Идеята да се правят прибори от картофи се родила в Дания. Появила се случайно, на принципа на опита и грешката.

Понтус Торнквист, създател на картофени прибори: Да, идеята наистина се появи... от една грешка. В началото исках основният материал да бъде от водорасли. Отидох в родния си град, събрах водорасли и ги изсуших. Но ми трябваше свързваща смес. Тогава опитах с картофено пюре. Но по невнимание го разлях върху водораслите и когато изсъхна забелязах, че се е получило покритие, което наподобява пластмаса. Тогава реших, че е по-добре да използвам картофи вместо водорасли.

След като съставките се забъркат, сместа се загрява да определена температура и след това се излива в калъп оформяне на желаните предмети.

Понтус Торнквист, създател на картофени прибори: Към сместа реших да добавя глицерол. Това направи материала по-еластичен. И така реших проблема с напукването. Първо започнах да правя торбички. В началото те бяха с малки размери, но вече мога да изработвам и големи.

След това се появили вилици и ножове....Естетическият вид на приборите не е особено добър, признава датчанинът. Но пък това е проблем, който може бързо да бъде решен.

Понтус Торнквист, създател на картофени прибори: Както можете да видите, материалът е здрав. Сега трябва да проверя дали и вилицата е здрава.

Няма съмнение в здравината му. И ако все пак някоя частица от приборите се окаже в чинията ви, не се притеснявайте - вилиците и ножовете са ядливи... А що се отнася до замърсяването - направените от картофи продукти се разлагат до два месеца.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Данъците и колите: Две трети от замърсителите в столицата са старите автомобили
Данъците и колите: Две трети от замърсителите в столицата са старите автомобили
​Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски отбелязва храмовия си празник
​Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" отбелязва храмовия си празник