Зелена светлина: Косатката, която говори човешки език

Крайно време беше морските бозайници да проговорят на човешки език. От доста години хората изучават подводната комуникация между косатките. Но освен изводът, че регистрираните звукови съобщеия са много сложни, езикът на тези същества си остава недостъпен за хората. В крайна сметка една косатка явно е решила да се посвети на изучаване на човешките думи. И изглежда има успех.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:00, 02.02.2018
Чете се за: 00:33 мин.
Животът

Поздрав, който трябва да стигне до хората. От Уики. 16-годишната косатка, която проговори. Не знае какво е свобода. Животът й минава в обкръжението на хора. Обитава френски аквапарк. Учени решили да пробват да я научат на английски език и с изненда установили, че Уики умело имитира звуци. С времето косатка усвоила поздравите, може и да брои, макар и само до две. "Казва" и Ейми - името на дресьорката си.

В природата не е новост животни да учат човешкия език, но за първи път косатка успява да проговори. Дивите косатки живеят на групи и всяка от тях има уникална вокална комуникация. Сигналите се "пазят" сред членовете и се предават на следващите поколения. Умения, които разкриват високата социална интелигентност на морските бозайцници от този вид.

Уики продължава да учи човешкия език. Докъде ще стигне комуникацията на косатката с хората - засега не е известно. Дресьорите, обаче, вярват, че един ден ще си говорят с морския бозайник. Или, нека бъдем честни, по-скоро той ще си говори с тях.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Православната църква отбелязва Сретение Господне
Православната църква отбелязва Сретение Господне
​Първородният син на Фидел Кастро се самоуби
​Първородният син на Фидел Кастро се самоуби