"Зелена светлина": ​Ловци на енергия

Ловци на енергия. Хващат я в големите градове. Там, където сградите са прекалено близо една до друга и въздушните течения трудно си пробиват път край тях. Ясеен и Николас са създатели на преносима вятърна турбина.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:00, 16.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Животът
Николас Орелана, създател на проекта "Турбина 0-вятър": Направихме различни тестове. Изпробвахме турбината при ветровито време, при крайбрежни сгради.... на всякакви места. Пробвахме я дори в тунел, където беше доста ветровито и тя успя да генерира енергия.

Идеята за преносимата турбина се появила случайно. Първоначалната цел на двамата изобретатели била да подобрят марсохода, който улавя ветрове, идващи само от една посока. Ясен и Никола не създали нов космически уред, но пък успели да изобретят устройство, което може да прихваща ветрове от различни посоки.

Ясеен Нурани, проект "Турбина 0-вятър": Да, така е. За тази турбина няма значения откъде духа вятърът. Тя го улавя от всички посоки - вертикално, отдолу, отгоре, отстрани или диагонално.

Малко, леко и лесно за монтиране. Устройството е с диаметър 25 сантиметра. Перфектно решение за презастроените градове.

Турбината има няколко отвора и преходи, през които преминава въздухът. Това създава налягане в различни части на кострукцията и тя започва да се върти в една посока.

С усъвършенстването на преносимата турбина предизвикателствата пред двамата изобретатели не приключват. Напротив. Решението им за вятъра ги отвежда на ново ниво. Тяхната нова цел е да уловят енергията на вълните.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Пловдив ще бъде домакин на годишния бизнес форум Индустрия 4.0
​Пловдив ще бъде домакин на годишния бизнес форум Индустрия 4.0
Изоставено село в Русия се връща към живот
Изоставено село в Русия се връща към живот