САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Зелена светлина: Отшелникът, който създава наука

Отшелникът, който създава наука. Били Бар - вече 43 години живее в едно от най-студените места в Съединенити щати. Сам е, но не се чувства самотен.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:08, 27.04.2017
Чете се за: 01:04 мин.
Животът
БИЛИ БАР
Дойдох тук в началото на 70-те, за да намеря спокойствие и тишина в живота си.


Били Бар не искал да живее с непостижими планове, огромни цели и с чужди мечти. Край изоставен град близо до сребърна мина, Били започнал да гради живота си, такъв, какъвто го чувства. И не от скука или за да докаже някоя теория, той започнал да измерва нивата на снега. Той старателно описвал всичко и правел прецизни изчисления.

БИЛИ БАР
Ето този съд използвам, когато изчислявам какво количество вода ще се получи от разтопения сняг.
Започнах да водя статистика в началото на 70-те. Ако някой тогава ме беше попитал какво означават за мен климатичните промени, щях да отговоря: Ако стане топло, просто ще си съблека пуловера. Не знаех нищо за климатичните промени.

Данните, които Били Бар събрал пред последните 4 десетилетия, се оказали много полезни за науката. Сега учените използват неговата стастика, за да разберат какво се случва в района, в който живее отшелникът.

БИЛИ БАРНе искам нищо да доказвам, просто водя статистика. Но тази зима имахме 21 рекордни стойности, миналата - 17, предишната 36. Това, което става е тревожно. Нещата не вървят добре. Не знам какво ще се случи - Ще се изчерпат ли водните ресурси? Ще се увеличат ли периодите на суша или пък ще има повече наводнения? Не знам.


Били Бар се е превърнал в страж на своята планина. Никога не съжалил за своя избор. Казва, че в уединението преоткрил света. През дългите зимни вечери обича да гледа филми. От тях се запалил и по крикета. Спортна страст, която понякога го връща в големите градове, в които слиза, за да гледа състезания. Човешката суета и суматохата, забързаният ритъм - те вече не го притесняват, защото Билие открил смисъла на живота си. Не знае докога ще може да изпълнява мисията, с която се е захванал, но се надява, че докато е жив, ще може да пази своята планина, както тя него през последните 43 години.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отпускат заем за болницата в Дупница
Отпускат заем за болницата в Дупница
Терапия с куче в помощ на деца
Терапия с куче в помощ на деца