САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Пчели с раници

Пчели с раници. Да, идеята звучи екстравагантно, но не става въпрос за модна приумица, а за научна разработка. Изобретение на студенти на Университета във Вашингтон.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:24, 09.01.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Животът
Викрам Иър, изследовател: Какво ни накара да направим тези раници ли? Предишният ни проект за роботи с размерите на насекоми.

Засега той е на ниво "замразен", докато бъде решен въпросът с батериите. Изобретателите решили да търсят отговора в самите насекоми. Миниатюрната раница, която носят пчелите, е снабдена с много сензори, които изпращат информация за условията в средата, в която те се намират.

Викрам Иър, изследовател: Ако имаме сензор, който лети, то тогава ние можем да правим различни неща - да наблюдаваме температурата, влажността и по-добре да разбираме метеороголичните условия, което е много важно за посевите.

Раницата тежи 102 милиграма, почти колкото 7 зрънца ориз. Две-трети от нея са заети от батерия и предаватели.

Викрам Иър, изследовател: Пчелите с раници могат да бъдат използвани и за биологични проучвания, за да се разбере по-добре тяхното поведение, как им влияят пестицидите или климатичните промени.

Раниците не вредят на пчелите, категорични са създателите на миниатюрното устройство. За това са решили да го усъвършенстват.

Викрам Иър, изследовател: Опитваме се да измислим какво друго можем да поставим - като например камера или други сензори.

Тогава може и да се появи решението как да бъдат усъвършенствани роботите с размери на насекоми.

Раджалакшми Нандакумар, изследовател: Това, което осъзнахме е, че насекомите са постигнали перфектност, която ние се опитваме да имитираме. Така че, когато разберем по-добре техните характеристики, ние ще можем да изградим алгоритми и да направим промени в компютърните науки.

Дали роботите-насекоми ще спасят пчелите от изчезване? Предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гръцки анархисти поеха отговорност за взрива пред Скай и Катимерини
Гръцки анархисти поеха отговорност за взрива пред "Скай" и "Катимерини"
Мая Манолова даде на КС забраната пенсионери да заемат държавна служба
Мая Манолова даде на КС забраната пенсионери да заемат държавна служба