САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Зелена светлина: Плаваща къща

На гости в бъдещето. Близкото бъдеще. До две години 130 плаващи къщички ще се появят край бреговете на Дубай. Триетажни сгради без основа. Оборудвани с най-модерната техника и построени с най-съвременните материали.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:11, 07.07.2016
Чете се за: 00:56 мин.
Животът

Джоузеф Клейндист, изпълнителен директор на строителната компания: Панорамен изглед към подводния свят. Това предлага една от стаите в плаващите къщи.

Изграждането ѝ, обаче, се е превърнало в истинско предизвикателство за архитектите.

арх. Пауло Андре: Определено най-предизвикателната част от проекта беше как да изградим прозрачната повърхност на стаята. Нашата цел беше да създадем стая, от която може да се наблюдава какво се случва под водата.

"Плаващи морски кончета" - така строителите наричат своите морски къщи. Повечето са с площ от около 370 квадратни метра. Лукс, който щади природата.

Джоузеф Клейндист, изпълнителен директор на строителната компания: Ние събираме корали от зоните, в които има строежи. Преместваме ги, за да ги спасим. Вече имаме около 2 хиляди големи корали, но искаме да създадем убежище за около 100 хиляди. Край плаващите къщи ще има коралов риф с площ от около 600 хиляди квадратни метра.

Плаващите къщи са част от по-голям проект "Сърцето на Европа", който пък е част от изкуствения архипелаг "Светът". Той ще бъде разположен на 300 островчета, формиращи с очертанията си картата на света.

Джоузеф Клейндист, изпълнителен директор на строителната компания: Имаше три основни идеи за проекта, и трите идеи ни вдъхновиха. Едната беше да изградим острови, подобни на Малдивските, с рифове, с корали, с красиви дървени ресторанти, бар, спортни салони. Втората беше, да представим най-доброто, което вашите държави могат да предложат на Дуай, тоест - нещо ново. И третата идея беше - да сме иновативни. Това е нашият отговор - да сме иновативни.

Първите 10 плаващи къщи ще са готови до края на годината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Интегрират децата от „Столипиново“ с кино и театър
Интегрират децата от „Столипиново“ с кино и театър
Още търсят талисмана на Варна 2017
Още търсят талисмана на Варна 2017