Зелена светлина: Първата река в света с права като на хората

Първата река в света, която притежава идентичност и права, подобно на човешко същество. Не става въпрос за философска концепция, а за правен прецедент. При това щастлив. За реката, а и за хората, които са свързани с нея и я считат за неделим организъм със собствени личностни характеристики.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:01, 21.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Животът

Уангануи е третата най-дълга река в Нова Зеландия. За маорите, които живеят по поречието й, тя е живо същество. Казват, че тя е всичко за тях. Не се смятат за стопани, а за част от реката. За това и отдавна се борят да извоюват права на Уангануи. Битката им започнала още през 1870 година, с буйното развитие на корабоплаването и с неспирния поток от туристи. Тази борба се превърна и в най-дългия съдебен спор в историята на страната.

Щастливата развръзка настъпи в средата на март, когато правителството на Нова Зеландия призна правния статус на реката. Тя вече има права и задължения, като всички юридически субекти.
Интересите на Уангануи ще бъдат защитавани от адвокат, назначен от държавата, но тя има и местен защитник. Законът ще е безмилостен към нарушителите. Ако някой навреди на реката, той ще бъден съден така, както ако нанесе телесна повреда на мовек.

Съдът разпореди също местно племе от маори да получи 80 милиона новозеландски долара за съдебните разноски, като и 30 милиона долара за оздравяване на реката. Средства, които със сигурност ще отидат за опазване на водите и поречието на Уанганаwи. Защото за маорите тя е не просто човешко, а много по-висше и мъдро същество.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бюлетините са доставени в една трета от избирателните секции в чужбина
Бюлетините са доставени в една трета от избирателните секции в чужбина
Нови три случая на морбили са регистрирани в Пловдив
Нови три случая на морбили са регистрирани в Пловдив