САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Първият от десетилетия заслон на Витоша е почти готов

Открихме го. В едно модерно хале на Челопешко шосе, по пътя за Кремиковци. Тук месеци наред проектът за нов заслон на Витоша е добивал реални размери и очертания. Зад идеята преди година стояха архитект Андрея Момерин и група съмишленици. После съмишлениците, партньорите и доброволците, в това число и екипът на "Зелена светлина" станаха десетки, а после... престанахме да ги броим. Конкурсът за архитектурен проект определи победителя, а сега уникалният процес навлиза във финалната си права, която всъщност ще криволичи по пътеките на Витоша.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
07:12, 26.07.2018
Чете се за: 00:55 мин.
Животът
Андрея Момерин, архитект: Последният етап на реализация, в който навлизаме именно сега, е закарването на модулите на заслона и сглобяването им горе на място във вид, в който той да бъде напълно завършен.

Обещание, дадено преди година. До 26 август, за празника на парк Витоша, Заслонът трябва да се появи край пътеката над Конярника - там, където едва личат останките от друг стар заслон от 50-те години на миналия век. Конструкцията е уникална, а такова ще бъде и пренасянето ѝ.

Андрея Момерин, архитект: Тъй като теренът е много труден, това не е една равна площадка и нещо, където можеш да направиш всички преценки и да вземеш всички решения, затова преценихме, че е по-добре да качим всички материали горе и да го довършване там на място.

Сложна задача, съобразена със строгите норми за работа в природния парк. Ролята на базов лагер ще играе хижа "Кумата", а оттам нагоре със сигурност ще има и напрягане на мускули. Ще има и табели за Заслона по туристическата пътека. Хората лесно ще го разпознават. Достатъчно е да се оглеждат за капсула с футуристичен и леко извънземен вид, но същевременно приспособена към пейзажа. Пак от хората зависи да я изпълнят със смисъл и живот и да я пазят.

Андрея Момерин, архитект: Каним всички приятели на планината да се присъединят към нас. Могат да намерят информация на нашия сайт bring.bg. На него имаме и една набирателна сметка, която е за доброволчески дарения, които ще послужат и за финалната част на завършването и за последващата поддръжка.

Следващите седмици ще бъдат нелеки, но със сигурност интересни и решителни за проекта, който ще издигне първия от десетилетия Заслон на Витоша на 1940 метра надморска височина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Без промяна на времето до края на юли, и август се очертава дъждовен...
Без промяна на времето до края на юли, и август се очертава дъждовен...
​Подобриха условията за корабоплаване по река Дунав при Вардим и Белене
​Подобриха условията за корабоплаване по река Дунав при Вардим и Белене