Зелена светлина: Пътешествието на жената-лебед

От три месеца тя ги следва. Наблюдава ги, изучава ги, опитва се да бъде част от тях и най-вече се надява да разбере голямата им тайна. Небесната одисея на жената-лебед е към своя край. След 7 000 километра полет тя вече е във Великобритания, където красивите птици ще зимуват.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:02, 16.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Животът

Пътешествието на Саша Денч започна през септември от сибирската тундра. С парапланера си тя прелетя над 11 държави, следвайки миграционния път на лебедите. Саша прелетя и над Ламанша и се превърна в първата жена, извършила подобно прекосяване на протока с парапланер.

Пътуването на Саша, разбира се, не мина без трудности. В Сибир тя била спасена от хора, които отглеждат елени, след като двигателят на парапланера ѝ се счупил. Дали Саша се е превърнала в част от ятото? Вероятно. Лебедите не е приемали като заплаха. Авантюристката споделя, че през повечето време птиците дори не й обръщали внимание, сякаш не я забелязвали. Но Саша си спомня за момента, в който се почувствала изключително щастлива. Две птици се насочили към нея. Жената се уплашила, че ще последва сблъсък, но лебедите започнали да летят до парапланера й. В синхрон. Като истинско ято.

В Лондон може и да се радват на лебедите, но не и на Саша. Биоложката не получила разрешение от наземните служби да прелети с парапланера над града. С пътуването Саша се надяваше да разгдае мистериозното изчезване на доста лебеди. През последните години броят им значително намалява. Дали е разгадала загадъчното изчезване? Вероятно скоро ще стане ясно. Следващата ѝ спирка е "Даунинг стрийт" 10. Там Саша Денч ще връчи на британските власти петиция за увеличаване на защитените зони, които лебедите обитават.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Катерици се оказаха върли врагове на коледната украса в Торонто
Катерици се оказаха върли врагове на коледната украса в Торонто
Путин: Пълно спиране на огъня е нов етап към нормализиране на ситуацията в Сирия
Путин: Пълно спиране на огъня е нов етап към нормализиране на ситуацията в Сирия