"Зелена светлина": Растенията, притежаващи чувства и интелект

Те не приличат на човешките същества, но това не ги лишава от чувства. Изпитват ги дори много по-силно от хората. Разкритията са на италианския учен Стефано Манкузо, който от години изучава психологията на растенията.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:12, 05.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
Животът

Казва, че те притежават голям интелект, защото интелигентността предполага решаването на проблеми. А растенията умело се справят с всякакви трудности. Знаят как да оцеляват при ниска влажност, недостатъчно слънчева светлина, при настъплението на неблагожелателни видове като плевели.

Стефано Манкузо, куратор на изложението - "Нацията на растенията" във Флорентинския университет: Растенията могат да ни учат на много неща. Като например да живеем без ресурси. Това е невероятно познание. Растенията могат да ни покажат как да живеем заедно. Нуждаем се от мрежа, общност, за да оцелеем.

Растенията са умели комуникатори. Те общуват помежду си, за да се предупреждават при опасност. Уханието на цветята също е вид общуване. По този начин те изпращат сигнали към насекомите.

Защо хората знаят толкова малко за растенията ли? Защото са различни от тях същества, обяснява Манкузо.

Стефан Манкузо: Болната природа изисква да преосмислим дизайна, индустрията, селското стопанство. Всичко. Знаете ли, ние трябва да се обединим, за да помогнем на природата.

Масовото залесяване е едно добро начало. Освен засаждане обаче, растенията имат нужда и от грижи. И не от прекомерно внимание, а от правилно отношение. Така че, следващата стъпка е хората да ги наблюдават и да се поучат от тях. От начина, по който се справят с трудностите и най-вече от начина, по който си помагат.

Дали растителната идилия е пълна? Трудно може да се разбере. Защото логиката ѝ е продиктувана от други правила, различни от човешките. Но определени поведенчески характеристики наистина са факт.

Като специфичното пространство, което дърветата оставят между короните си в гората. За да могат хем да се пазят помежду си и да устояват на стихиите, хем да имат достатъчно пространство, за да не блъскат клоните си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пускат бившия шеф на Нисан под гаранция
Пускат бившия шеф на "Нисан" под гаранция
Мая Манолова: Преференциите да бъдат върнати в предишния си вид
Мая Манолова: Преференциите да бъдат върнати в предишния си вид