САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Зелена светлина": С телефон разбираме произхода на продуктите

Вкусът на сьомгата е различен от този, който толкова много ви е допаднал в Швеция? Или пък патешкият пастет не е съвсем като френския? Усещания, които ви карат да се съмнявате във вкусовите си рецептори. Новите технологии слагат край на съмненията.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:19, 29.01.2019
Чете се за: 00:49 мин.
Животът

Блокчейн система показва дали произходът на продуктите е автентичен, а и дали търговците и ресторантьорите не мамят за качествата на храната, която предлагат. Накратко: това е онлайн платформа, която съдържа информация за пътя на различни продукти.

Пол Хуниор, ръководител на проекта за Азия: Тази платформа демократизира информацията. Тя прави информацията достъпна за всеки потребител - какъв е пътят на продукта, например - къде е уловена рибата, откъде идва продуктът, доколко е пресен. Качеството на продукта може да се провери напълно.

Необходимо е само да се сканира баркода на съответната стока с телефона и цялата информация излиза наяве. Следва тест на платформата в ресторант в Сидни.

Маркус Муц, изпълнителен директор на информационната платформа: Тази риба е уловена край остров Хърд в Антарктика. Оттам е транспортирана през Мавриций до Пърт. Там е била обработена и опакована.

Няма тайни. Поне за произхода на повечето риби и говеждо месо. Засега онлайн платформата се ограничава до тези продукти. Следва проследяването на пътя на палмовото масло.

Маркус Муц, изпълнителен директор на информационната платформа: На крачка сме от революцията, която ще промени информацията, която потребителите ще имат за продуктите. Ние искаме да сме част от тази революция. Искаме да дадем възможност на компаниите да се възползват, защото тази информация ще е полезна за всички.

Информационна прозрачност, която със сигурност ще промени качествата на храната към добро. И ще направи потребителите по-спокойни, а вероятно и по-отговорни към това, което консумират.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Американската тв водеща Опра Уинфри навършва 65 години
​Американската тв водеща Опра Уинфри навършва 65 години
Опасни селфита: Как да бъде ограничена модата в социалните мрежи?
Опасни селфита: Как да бъде ограничена модата в социалните мрежи?