"Зелена светлина": Силата на бурите

Бурите имат силата да преместват скали с размерите на коли, да завихрят пясъците и да ги изхвърлят на метри. Отдавна се знае, че променят крайбрежията. Учени от Университета в Портсмут доказаха силата им чрез проучване на Ил ъф Уайт - малък остров край английските брегове.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:32, 25.04.2019
Чете се за: 01:04 мин.
Животът

Изследването продължило три години. Учените наблюдавали 104 скални блока. Някои от тях били със завидни размери. По време на наблюденията те променили местоположението си. Буря изхвърлила 10-тонен камък на 3 метра.

Линли Настуел, изследовател в университета в Портсмут: Предположенията, че по-малките прегради се изместват по-лесно от вълните, не съвпадат точно с онова, което наблюдаваме. 10-тонен вълнолом, например, може да бъде преместен от вълните с цели десет метра. Това е преграда с тегло колкото няколко автомобила. И тя понася подобно въздействие в район със сравнително умерен климат, където е относително защитена.

Проучването на британските учени доказва опасенията, че бреговете, които са подложени на ветрове, са по-застрашени от ерозия.

Линли Настуел, изследовател в университета в Портсмут: Бреговата ивица е нашата отбранителна линия между земята и морето. Много важно е да успеем да разберем по-добре как тази ивица реагира спрямо бурите. Това може да се счита за естествената защита на земите, които се простират след нея. Ерозията на бреговата линия в големи размери в значителна степен представлява заплаха за сушата в районите край морето. Но познаването на естествената защита може да помогне и за повишаване на сигурността на училища, пътища, бизнес сгради и домове.

Британските учени използват уникална технология за изследване на бреговите промени, свързана с радиочестотни предаватели.

Линли Настуел, изследовател в университета в Портсмут: Поставили сме около 100 предавателя върху различни прегради и камъни. С помощта на радиовълни следим тяхното движение при бури и с течение на времето сравняваме докъде са били преместени. Това ни дава възможност да предвиждаме измененията на бреговата ивица. В бъдеще климатичните промени ще предизвикват много по-силни вълни и ветрове. По-доброто разбиране на условията при сегашните бури ще ни помогне да адаптираме бреговата ивица към бъдещето.

Това не лишава от смисъл усилията за борба с климатичните промени. Но никога не пречи човек да е подготвен. Даже е наложително.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Facebook очаква да плати между 3 и 5 милиарда долара глоба
Facebook очаква да плати между 3 и 5 милиарда долара глоба
От 2 май започват тренировъчните полети над София за Деня на храбростта
От 2 май започват тренировъчните полети над София за Деня на храбростта