Зелена светлина: Ски върху пясък

Този ски-сезон никога не свършва. Поне докато ги има дюните и вятърът. През последните години карането на ски и сноуборд върху пясък намира все повече привърженици. Който е опитал, иска да повтори. Преди години, като на шега, туристите в Сахара се опитвали да съчетаят снежните изживявания с пустинните - върху ски. Днес дисциплината все още носи клеймото на екзотиката и екстремните изживявания, но вече добива все по-голяма популярност. Дотолкова, че са се очертали няколко дестинации до подходящи за този спорт зони - в Северна Африка, в Саудитска Арабия, в Перу...

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
14:38, 12.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Животът

Най-високите дюни в света се намират в Сосувлеи, Намибия. Те се простират на територията на национален парк, но за каране на ски върху тях се изисква специално разрешение. Именно там през 2010-та година е поставен световния рекорд по скоростно спускане - налко над 92 километра в час. В сравнение с 252-та километра в час - рекорда върху твърд и добре обработен сняг, това е почти скромно постижение. Но всеки, пробвал карането върху пясък, иска да опита пак и пак.

Специалистите съветват да се кара следобед, тъй като ските се плъзгат по-добре върху затопления пясък. Стойката трябва да е леко изнесена назад, като при спускане в дълбок сняг. Скоковете са възможни, но при подходящ релеф. Необходими са не специални ски, а по-специални умения. Те се придобиват с повече спускания. А всяко от тях си има цена. В повечето случаи тя е изкачването пеша по пясъчните склонове. Но и това е начин любителите на силните усещания да добавят към тях още едно - задъханото общуване със слънцето, със сухия въздух и с ярките пустинни контури на пясъка и скалите.

Както и с вятъра - онзи, който оформя и поддържа пясъчните склонове. Той отдавна е поставил своите условия в пустинята: за да съществуват дюните, човекът не бива да изгражда никакви прегради между тях и въздушните течения. Тоест строежът на влекове, лифтове и хотели в близост до пясъчните склонове е невъзможен. Карането на ски върху пясък е занимание самотно... или максимум достъпно за неголеми групи хора.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Социалните партньори обсъждат размера на минималната работна заплата
Социалните партньори обсъждат размера на минималната работна заплата
Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за НЗОК
Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за НЗОК