"Зелена светлина": Склад за въглероден диоксид

В търсене на склад за въглероден диоксид. Този, който витае над големите градове, задъхва ежедневието на хората и кара климата да се променя. За Швейцария скалите могат да се окажат подходящото място за съхраняване на опасното съединение, което трови въздуха.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
10:20, 15.05.2019
Чете се за: 00:50 мин.
Животът

Пътят отвежда навътре в скалите на Юра, една от планините в алпийската страна. Там швейцарските учени инжектират въглероден диоксид.

Алба Запоне, учен от университета в Цюрих: Въглеродният диоксид е в тази бутилка и от нея той отива директно в смесителната камера. Там той се поставя под налягане, смесва се с вода, след това с помпа се изтласква в определения участък в скалата.

Процесът все още е на ниво тест. Учените трябва да разберат дали глината ще успее да съхрани въглеродния диоксид.

Алба Запоне, учен от университета в Цюрих: Искаме да разберем как въглеродният диоксид, премесен с вода, се движи в пукнатините на скалите. Дали налягането се променя, променя ли се киселинността и дали ще има изменение на водата.

Идеята за съхраняване на въглероден диоксид под земята не е нова. В Норвегия и Алжир отдавна използват тази технология.

Кристоф Нюсбаум, мениджър на проекта: Да, съхраняването на въглероден диоксид под земята съществува. Но става въпрос за ненаселени райони, крайбрежни или пък дълбоко под водата или в пустинята. Новото е, че ако някой ден в Швейцария решим да съхраняваме, а тук районите са гъсто населени, трябва да сме сигурни, че въглеродният диоксид няма да излиза на повърхността и няма да замърсява водата. Това е нашата основна цел.

Швейцарска прозорливост. В страната годишно се изхвърлят почти 6 тона въглероден диоксид. Количеството е значително по-ниско от други европейски държави, но пък швейцарците предпочитат, когато има проблем, да търсят решения навреме.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма
Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма
Информационно събитие на ОП Развитие на човешките ресурси
Информационно събитие на ОП "Развитие на човешките ресурси"