САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Снимки вместо куршуми за снежния леопард

Някъде в Алтай, във владенията на снежния леопард. От години хората и хищниците тук са в жестока битка, в която засега човекът надделява. Убиват животните заради красивата им кожа. Продват я за 500-600 евро. Човешката алчност, която превърна снежния леопард в изчезващ вид.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:42, 05.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Животът

През 2014-та година, обаче, природозащитници решиха да сложат край на масовото убийство. Ловците получиха предложение - вместо да стрелят по леопардите, да ги снимат.

Мерген Марков, участник програма за защита на леопардите: Преди дни видях леопард. Не знам дали беше млад или стар. Но видях следите му в снега.

Мерген е един от ловците, заменили пушката с фотоапарат.

Мерген Марков: Щастлив съм, че имам тази работа. Така мога да съм тук през цялото време и да снимам леопардите.

Не било трудно местните хора да бъдат убедени да спрат да убиват животните.

Денис Маликов, ръководител на програма за защита на леопардите: Когато Мерген направи първата снимка, ние му дадохме същата сума пари, която той получава от продажбата на кожа на снежен леопард. Той бързо разбра, че ако убие животно, ще спечели от него само веднъж, но ако го остави живо - може да получава пари всеки път, когато го снима.

Програмата се финансира от френска алкохолна компания. Всяка година се отпускат по 30 хиляди евро за спасяване на снежните леопарди в района на Алтай.

Леонид Таханов, водач на доброволна група: Не може просто да стоим със скръстени ръце и да не правим нищо. Ние трябва да защитим природата. Това зависи само от нас.

"Снимки срещу куршуми" - засега програмата дава резултат. За да не наричат снежния леопард призрачен - такъв вид, който се мярка рядко и случайно някъде в замръзналата пустош, а неясните му очертания оставят усещане за нереална гледка...

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Меркел смята, че още има време за решение по Брекзит
Меркел смята, че още има време за решение по Брекзит
Отбелязваме Международния ден за безопасен интернет
Отбелязваме Международния ден за безопасен интернет