САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Зелена светлина: Супер спагети пазят от болести

Спагети. Спагети. И пак спагети. Не, това не е ресторант, а лаборатория, в която група европейски учени търсят перфектната формула за „супер спагети". Убедени са, че консумирането на „супер спагети" намалява риска от сърдечно съдови заболявания. И то заради тайната съставка - ечемика. Подобно на овеса, той е богат на фибри. Но вкусът му е много по-добър.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:21, 20.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Животът
ВИТО ВЕРАРДО, изследовател
В първия етап от проучването, трябваше да открием ечемика, който съдържа най-много биоактивни частици. Направихме анализ на 15 различни сорта.


Така успели да създадат брашното за „супер спагетите". Но какво прави спагетите на тези европейски учени „супер храна"? Бета глюканите - разтоворими влакна, които се срещат в клетъчните стени на зърнените култури. Съдържат се само в някои храни, но пък полезните им качества са много. Усвояват се добре от човешкия организъм. И имат добър ефект при болести, като затлъстяване, диабет, при висок холестерол и сърдечносъдови заболявания.

АНА МАРИЯ ГОМЕС, изследовател
С една порция от тези спагети получаваме 70 процента от нужните на организма бета глюкани за ден.


Търсенето на перфектната формула, обаче, не свършва дотук. Учените-търсачи на супер храни имат още тайни. За да се запазят по време на варене хранителните вещества, те са добавили в брашното глутен.


АНА МАРИЯ ГОМЕС, изследовател
По време на изследването установихме, че тези спагети са богати на антиоксиданти. Имат почти същата концентрация като в зеления чай. Но високата температури при готвенето може да унищожи антиоксидантите. За това решихме да ги „запечатаме" с глутен.


Перфектната формула за перфектните спагети. Според учените до няколко години „супер храните" ще навлязат на пазара. Хората ще могат да се се наслаждават на вкуса им без да се притесняват за здравето си. Е, поне до няколко години учените ще са открили точните формули. А дали супер храните ще станат задължителна част от живота ни, вече зависи от решенията и действията на властимащите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лятното кино на БНТ 1 днес е в Белоградчик
Лятното кино на БНТ 1 днес е в Белоградчик
Днес е Илинден!
Днес е Илинден!