"Зелена светлина": Светлинно шоу от природата

Их, ах... цялата гама от възклицателни тук е в сила. Пробляскващото шоу на ... светулките. Спектакъл, който изящните същества представят всяка година в края на май и началото на юни.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:08, 29.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Животът

Дали е мода или просто необходимост за общуване с природата, но напоследък хората започнаха да преоткриват красотата на светулките. В Съединените щати по това време на годината има бум на туристи в селските райони с цел наблюдаване на нощните танци на светулките.

Джон Манчестер, водач в националния парк "Конгари": Те изпълняват вълшебно представление на пълния синхрон. Всички летят в синхрон. Полет, в който мъжките се опитват да впечатлят женските.

Съвършен танц, подчинен на ритъма на природата и на търсенето на съвършенството.

Джон Манчестер, водач в националния парк "Конгари": Има един вид светулки - Photinus carolinus. Помежду си те общуват на един и същ език. На всеки ¾ от секундата те искрят и то в пълен синхрон. Следват 5-7 мига на тъмнина и след това отново искра. Невероятно е. Ние, хората, уж физиологично сме еднакви, но ние говорим на съвсем различни езици.

В природата се срещат около 2 хиляди светулки. Вместо в танц, някои видове предпочитат да застинат в клоните на дърветата и оттам, светейки в синхрон, да привлекат женските. Но каквото е и да представлението, то винаги е внушително.

Звездният миг на светулките е кратък. Те живеят около 2 години под земята като ларви. А после излизат на повърхността и политат, за да изпълнят своето светлинно шоу. След размножителния период и снасянето на яйцата светулките постигат пълно съвършенство и техният земен път приключва. Идва ред на новото поколение, което белязва тъмнината със своята мека, приятна и радваща окото светлина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заразен с вируси лаптоп бе продаден за 1,3 милиона долара
Заразен с вируси лаптоп бе продаден за 1,3 милиона долара
Скелетът в Слатина е от първата европейска цивилизация по нашите земи
Скелетът в Слатина е от първата европейска цивилизация по нашите земи