"Зелена светлина": танцуващият в небето

Орасио Йоренс. Танцуващият в небето. Парапланерист, пристрастен към приключенията. Откакто се помни, винаги е искал да лети. На 35 години, той не спира да сбъдва мечтите си. В списъка на постигнатите му желания фигурира „сливане" със северното сияние. А вече и полет с ято птици.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:17, 09.11.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Животът
Орасио Йоренс: Дойдох в Дания, за да летя със скорците. Тук има стотици хиляди. Летял съм с три-четири птици, но не е същото. Сега съм заобиколен от 10 - 20 хиляди. Не искам да ги безпокоя, а само да летя с тях. Да стана част от ятото. Да бъда един от тях, поне за малко.

И той успя. По време на „Черното слънце", - датски природен феномен. Наблюдава се два пъти в годината, винаги преди слънцето да изчезне напълно от хоризонта. Тогава хиляди скорци изпълват небето, за да „изиграят" своя танц.

Франдс Сорбера, орнитолог: Интересно е да се наблюдава как ятото, как птиците реагират. Как възприемат парапланера. Може би за тях е голям скорец?

Но не и хищник. Когато ятото засече неприятел, птиците успяват да се обединят и да го отблъснат. Летящият човек, обаче, печели доверието им.

Орасио Йоренс: Да летя с ято - подобно усещане не съм имал никога през живота си. Чувствах се като част от тях. Чувствах, че ме приемат. Те се разделяха на групи, а аз просто избирах коя група да следвам.

Танцът може и да изглежда сложен, но Орасио успя да улови ритъма и посоката му. Неговата изживяна мечта напомня за света, който живее там, накъдето хората отправят поглед в търсене на простор и надежда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Добрин Константинов: Нужно е подобаващо финансиране за трансплантации
Проф. Добрин Константинов: Нужно е подобаващо финансиране за трансплантации
Цветелина Цанева: Трябва да се промени формулата за пътния данък
Цветелина Цанева: Трябва да се промени формулата за пътния данък