САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

„Зелена светлина“: В борба с изхвърлянето на годна за консумация храна

Негодно за консумация: заради изтекъл срок на годност всяка година 1 милиард и 300 милиона тона храна отива на боклука. Статистиката е за целия свят. Според изчисленията порочната практика лишава с около 100 килограма хранителни продукти всеки човек в Европа и Съединените щати годишно.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:27, 28.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Животът

Ерик Андерсон - шведски ресторантьор, решил да се опълчи на търговския механизъм, който от години задвижва хранителната индустрия в света.

Ерик Андерсон, собственик на ресторант: Нека да пресметнем - изхранвате крава, след това правите месо, пакетирате, продавате, доставяте го до магазини. И след това не успявате да го продадете. И трябва да изхвърлите месото. Е, това е нещо, което не разбирам.

За това Ерик Андерсон създал ресторант, в който сервира храна, която е с изтекъл срок на годност, но все още става за консумация. И по всичко личи, че клиентите му са доволни.

Много, много е добро. Храня се тук много често.
Това е идеята, концепцията, от която се нуждаем в наши дни. Хората изхвърлят толкова много храна. А могат да направят нещо очарователно от нея.
Ерик Андерсон, собственик на ресторант: Ето, днес имаме ягоди. В действителност те въобще не са лоши. Не искан да ги продават, защото опаковката е повредена.

Идеята на Андерсон не е нова. Отдавна подобни ресторанти набират популярност в европейски градове. Но когато проектът се впише в общата политика на града, стойността му значително нараства. Ресторантът на Ерик Андерсон се намира в Малмьо - градът, който има амбицията да се превърне в един от най-устойчивите.

А как вижда бъдещето си шведският ресторантьор? За някои бизнес планът му изглежда лишен от перспектива.

Ерик Андерсон, собственик на ресторант: Може би, след пет, седем години ще затворя ресторанта, защото тогава вече ще има нова действаща система.

Такава, в която ще действат други търговски правила и хранителните продукти няма да застояват по складове, няма да се препродават с подменени етикети и няма да се изхвърлят на боклука.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Няма нужда от референдум по въпроса за смяната на времето
Томислав Дончев: Няма нужда от референдум по въпроса за смяната на времето
Телеграф: Има трети заподозрян за покушението срещу Скрипал
"Телеграф": Има трети заподозрян за покушението срещу Скрипал