САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Зелена светлина: Вдъхновяващи миниатюрни архитектури

Може би те са сред най-добрите архитекти на Земята. Ларвите на ручейниците. Наименованието им говори ясно къде живеят - в ручеи или в езера. Казват, че присъствието им е доказателство за наличието на чиста вода. Ларвите умело изграждат убежища от песъчинки, чеурпки и всякакви миниатюрни предмети. Тайните умения на малките архитекти били разгадани от американски учени, които изследвали климатичните промени в Сиера Невада.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:56, 22.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Животът

Случайно попаднали на песъчливите тръбички и започнали да изучават архитектурните способности на ларвите на ручейниците. Оказва се, че те изграждат един перфектен миниатюрен свят. Когато започва метаморфозата, ларвата поставя песъчинки с еднакво тегло от двете страни на пашкула. Разполага ги така, че да не може някоя от страните да се наклони.

проф. ХАВИЕР АЛБА- ТЕРСЕДОР
Невероятно е какви архитекти са тези малки същества. Когато нивото на водата започне да намалява, има опасност те да останат на повърхността, пашкулът може да изсъхне и ларвите да загинат. Те поставят песъчинки от двете страни на пашкула и застават хоризонтално. Това наистина спасява живота им.

Но перфектните уменията на ларвите не се изчерпват дотук. Когато започнали да изследват убежищата им с микроскопи, американските учени останали изумени от съвършената конструкция.

проф. ХАВИЕР АЛБА- ТЕРСЕДОР
Когато разтворихме пашкула, открихме малко камъче. Първо си казах: защото тези същества правят един пашкул в друг. Но се оказа, че ларвите много добре са знаели какво правят, какво ще е теглото на пашкула и с какъв размер ще бъде.

Къща в къщата или убежище в убежището. Ларвите сякаш има вградени способности да поставят правилната песъчинка или камъче на правилното място. На усета им към изграждането на сложни и балансирани конструкции може да завиди всеки архитект. В тази миниатюрна среда ларвите претърпяват своята метаморфоза. За да стигнат до момента, когато изплуват на повърхността, разперват криле и отлитат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов: ​България се готви за тежък проблем с бежанците
Борисов: ​България се готви за тежък проблем с бежанците
Специално интервю за БНТ с депутат от опозицията в Турция
Специално интервю за БНТ с депутат от опозицията в Турция