САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Велосипеди с бамбукови рамки

Велосипедът остарява, рамката се чупи и... тук се намесва Нурдин Касома. Сръчният майстор от Уганда е разработил специална техника за подмяна на металните велосипедни рамки с бамбукови и повторно сглобяване с наличните части.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:32, 18.01.2019
Чете се за: 00:37 мин.
Животът

Нурдин не е самоук. Преминал е обучение при америкарски дизайнер на рамки за колела и е изгледал дълги часове с демонстрационни видеоматериали в интернет. Целта на африканския майстор е да създава по-евтини и здрави велосипеди от ... нека ги наречем конвенционалните.

Нурдин Касома: Когато карате бамбуков велосипед по черните пътища, той наистина е удобен. Бамбукът е гъвкав и това се проявява при поглъщането на вибрациите от неравностите по пътя.

Сглобяването на един велосипед отнема на Нурдин около седем дни. Бамбукът се суши с месеци и се обработва с препарати против насекоми. Рециклираните модели колела с нова дървена рамка се продават не само в Уганда, но и в Източна Африка, Европа и Съединените щати. Този малък бизнес дава препитание на 20 работници. Не липсват и млади чираци, които усвояват занаята.

Нурдин Касома: Правим диаграми на различни видове велосипеди с различни размери. Обикновено изработваме рамки за планински, градски и шосейни велосипеди.

Колелата с бамбукови рамки стават все по-популярни и се използват дори в състезания. Нурдин се надява те да дадат тласък и на велосипедния туризъм в страната му, която е добре позната дестинация с разнообразни възможности да отдих и пътуване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Почина футболната легенда Иван Вуцов
​Почина футболната легенда Иван Вуцов
Пакетът Макрон: Какви са сценариите?
Пакетът "Макрон": Какви са сценариите?