"Зелена светлина": Бонус за велосипедистите в Швеция

Звучи като възмездие за заклетите колоездачи, защото преодоляното разстояние до магазина с велосипед носи съвсем конкретен бонус при покупки. То прави стоките по-евтини. Е, не бързайте да се радвате, защото проектът е шведски, а не български.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:20, 27.11.2018
Чете се за: 00:52 мин.
Животът

Системата за стимулиране на пазаруването с велосипед е въведена в Хамарьо, в Западна Швеция. Местната власт е известна с това, че насърчава всякакви инициативи за по-екологичен транспорт.

В случая е въведено специално мобилно приложение, с помощта на което се доказва, че за придвижване до магазина е използван велосипед.

Малин Хедлунд, регионален ръководител на проекта: Схемата е много проста - има магазини, които са се включили в приложението. Клиентите винаги могат да видят офертите на продавачите, но от тях могат да се възползват само колоездачите.

Възможно ли е все пак да се мами? Не, проверено е - измамниците се засичат.

Малин Хедлунд, регионален ръководител на проекта: Ако например решите да използвате колата, но се регистрирате, приложението, ще засече скоростта ви и ще стане ясно, че лъжете.

Мобилното приложение е разработено в Португалия. Използва се в различни държави, но най-масова е употребата му в шведския Хамарьо.

Джени Андерсон, собственик на магазин: Според мен инициативата е много добра. Тя насърчава хората да се движат. А от друга страна е полезна за продавачите.

Какви са резултатите от промоциите за велосипедисти в Хамарьо засега е рано да се прогнозира. Оценката ще бъде направена след едногодишно ползване на приложението.

Малин Хедлунд, регионален ръководител на проекта: Със сигурност приложението ще стимулира все повече хора да карат велосипеди и да усещат, че правят нещо добро.

Така си е. Вместо да търсят причини да НЕ карат велосипед през студените зимни дни, колоездачите ще имат още една причина да предпочетат двуколесния безмоторен транспорт. Масовата му употреба позволява на всички да дишат по-чист въздух. Защо тогава хората, употребили усилия за това, да не бъдат възнаградени с по-евтини храни и напитки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Жълт код за обилни валежи в 7 области на страната
​Жълт код за обилни валежи в 7 области на страната
Путин е разговарял по телефона с Меркел за инцидента в Керченския проток
Путин е разговарял по телефона с Меркел за инцидента в Керченския проток