"Зелена светлина": Завеси от водорасли

Забравете за цвета, шарките и материята на завесите. В бъдеще не те ща са от значение. Модните тенденции ще се диктуват от способността им да пречистват въздуха. Лондонски дизайнери упорито търсят перфектната завеса. И даже вярват, че са я открили. Основният ѝ елемент са водораслите.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
10:51, 21.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Животът
Марко Полето, директор на студио за еко-дизайн: Мръсният градски въздух се засмуква от долната част на завесите. Вредните частици си взаимодействат с клетките на водораслите. Знаете ли, установих ме, че водораслите са изключително ненаситни. Те поглъщат всички частици и в резултат на фотосинтезата освобождават кислород.

Колко са ненаситни завесите от водорасли ли? На ден квадратен метър от тях поглъща около 31 грама въглероден диоксид, а отделя по 24 грама кислород.

Марко Полето, директор на студио за еко-дизайн: Ще ви дам много прост пример. Изчислихме, че два квадратни метра завеси поглъщат същото количество въглероден диоксид като голямо дърво. Но ако сравните теглото и пространството, което заемат завесите, то ефективността им е 1 на 10 в тяхна полза.

Водораслите използват въглеродния диоксид, за да създават биомаса. Тя може да бъде използвана за наторяване, за биогориво, за козметични продукти, а е ценна съставка и при производството на храни.

Клаудия Паскуеро, дизайнер: Да, не става въпрос въглеродният диоксид да бъде погълнат, а след това просто „складиран" някъде. Той се използва за растежа на водораслите, така че въглеродният диоксид се трансформира в завесите.

Живите завеси изискват и доза усърдие. На всеки две седмици биомасата трябва да се почиства. Засега британските дизайнери на се измислили по-лесен начин за действие на завесите от водорасли, но пък прогнозите са, че скоро представите за традиционните пердета ще изчезнат. Защото тенденцията е завесите да се превърнат в живи организми, да действат като микро-гори или микро-градини.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВАС отмени екооценката за промяна на устройствения план на Приморско
ВАС отмени екооценката за промяна на устройствения план на Приморско
БАН организира диктовки на открито за 24 май
БАН организира диктовки на открито за 24 май