САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Зелена светлина: Зеленото езеро

Капка по капка... езеро. И то не какво да е, а чисто, бистро и планинско. Наричат го Зеленото езеро. Прочуто е сред търсачите на природни феномени по цял свят. Иначе се намира в Югоизточна Австрия, в подножието на идеалните за туристи и запалени катерачи планини Хохшваб. Езерото изпълва приказна долина, заобиколена от скалисти склонове.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:53, 16.10.2017
Чете се за: 00:34 мин.
Животът

Всъщност, то не се намира там през цялото време. През март, например, Зеленото езеро почти отсъства. Но започне ли тоепето на снеговете, нивото на водата в долината нараства и покрива пътеки и ниски дървета. Капка по капка и ручей по ручей...през юни езерото се превръща в невероятна лагуна, чиято максимална дълбочина достига 12 метра.

В него вече са потопени големи дървета, мост и дори пейки от природния парк. В края на юли водата започва да се отдръпва, като отново изкарва на въздух непокътнатите прелести на долината. Това се повтаря всяка година. Екосистемата в района се е адаптирала към уникалните промени, свързани с прииждането и отдръпването на кристалната планинска вода. Феноменът привличаше все повече гмуркачи през последните години.

От миналата година, обаче, масовият достъп до подводните красоти е забранен. Причината е ясна - твърде многото любители с водолазна екипировка нарушават крехкия природен баланс в езерото. Възможностите за разходка край него все пак остават. А и това никак не е малко.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Национален студентски фестивал на изкуствата започва в Югозападния университет
Национален студентски фестивал на изкуствата започва в Югозападния университет
Пловдивските археолози с нови ценни находки от Небет тепе
Пловдивските археолози с нови ценни находки от Небет тепе