Зелена светлина: Живот без отпадъци

Живот без отпадъци. Възможен е. Доказа го Лорън Сингер от Ню Йорк. Направеният от нея боклук за последните 5 години, се събира в... неголям буркан.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
13:50, 01.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Животът
ЛОРЪН СИНГЕР: Ето, в този буркан е всичкият боклук, който съм направила през последните 5 години. Това са нещата, които не могат да бъдат рециклирани или използвани отново. Да, някои неща съм купила импулсивно... Това, което осъзнах през последните години е, че ако се планират покупките и начинът на живот, тогава голяма част от боклука може да бъде избегнат.

Целта на Лорън е да не изхвърля нищо на сметището. Тя не използва продукти с пластмасови опаковки и дори приготвя козметиката си сама.

ЛОРЪН СИНГЕР: Винаги ходя подготвена в магазина. С огромна чанта, с пликове за многократна употреба и с буркани. Да, бурканите могат да бъдат използвани за всичко - за зеленчуци, за течности, за сирене, за месо... В магазините обикновено казвам следното: „ Да, живея по този начин, но аз искам да ви дам пари, за да консумирам продуктите ви. Така вашият бизнес оцелява. Аз, обаче, не искам да използвам продуктите ви за еднократна употреба. Осъзнавам, че това, което правя е странно, но съм горда, че успявам да живея с нулеви отпадъци.

Освен в ежедневия бит, Лорън е решила да докаже на света, че и на работното място хората могат да следват задълженията си без да генерират отпадъци. Наскоро тя отвори магазин, в който опаковките са забранени, но това не пречи стоките да достигат до клиентите и да запазват качествата си.

ЛОРЪН СИНГЕР: Вярвам, че всеки, ако направи нещо малко за опазване на околната среда, резултатът ще е огромен.

Така, както е огромен резултатът от стандартната консумация и произвеждането на повече от половин тон битов отпадък на човек от Европейския съюз годишно. Разликата между това количество и остатъците в неголям буркан се определя от отношението и поведението на всеки човек. Лорън Сингер доказа, че тази разлика е възможна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ученици от Русе избраха своите съвременни будители
Ученици от Русе избраха своите съвременни будители
Военното министерство награди заслужили българи в образованието и културата
Военното министерство награди заслужили българи в образованието и културата