НОВИНИ

Жан-Ив Льо Дриан: Операцията в Сирия е легитимна, съразмерна и прецизна

Военната операция на САЩ, Великобритания Франция в Сирия е легитимна, съразмерна и прецизна, заяви тази сутрин френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:51, 14.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света
жан льо дриан операцията сирия легитимна съразмерна прецизна

"Химическата ескалация в Сирия не е приемлива", каза Льо Дриан, който направи изявление в Елисейския дворец заедно с министърката на въоръжените сили Флоранс Парли.

Франция е готова още отсега да работи за подновяване на политическия процес в сирийската криза, каза Льо Дриан. "План за изход от кризата трябва да бъде изготвен, с политическо решение. Готови сме да работим за това още отсега с всички страни, които могат да дадат принос", продължи той. Франция има два приоритета - борбата срещу джихадистките групировки, особено срещу Даеш, и връщане към стабилност, което изисква политическо решение, каза френският външен министър. В този контекст Франция ще подеме отново политически инициативи, за да бъде прекратена сирийската химическа програма по подлежащ на проверка и необратим начин и за да се изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня и достъп на хуманитарната помощ до населението, посочи Льо Дриан. "Тези резолюции имат силата на международен закон, те са задължителни за всички, но останаха досега само на хартия. Ние трябва да им вдъхнем живот", каза френският външен министър.

"Използването на химически оръжия е заплаха за международния мир и сигурност", и затова се вписват в член 7 на Устава на ООН, който предвижда употреба на сила, ако има заплаха срещу мира, каза Льо Дриан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Путин: Русия най-сериозно осъжда ударите срещу Сирия
Владимир Путин: Русия най-сериозно осъжда ударите срещу Сирия
​Сирия осъди атаката на САЩ, Франция и Великобритания
​Сирия осъди атаката на САЩ, Франция и Великобритания