НОВИНИ

Жените в Швейцария протестираха за равни права и заплащане

Жените в Швейцария излязоха днес на национална стачка за равни права и заплащане. Причината е, че от 1991 г., когато е имало подобен протест, в една от най-богатите страни в света, са се променили малко неща. Дотогава в правителството нe e имало нито една жена, не е имало и отпуск по майчинство, а до 1971 година жените в Швейцария не са имали и право на избирателен глас.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:35, 14.06.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Сегашният протест е организиран със силата на хаштага в цялата страна, включително в Берн, Лозана и Цюрих с плакати като "Мъже, вървете да гладите", "Не означава не" и "Ще се освободя сама". На места шествията започнаха още в полунощ. След 1991-ва в Швейцария е имало осем дами в кабинета, отпускът по майчинство вече е факт, но нежният пол все още получава 20 процента по-малко от мъжете, има значително по-слабо присъствие на ръководни позиции, а детското здравеопазване остава твърде скъпо и труднодостъпно. Швейцарските пенсионерки пък получават 37 на сто по-ниски пенсии от мъжете заради отсъствието от работа за отглеждане на децата.

Симонета Сомаруга, министър на околната среда, транспорта, енергетиката и комуникациите: Това е важен ден, който напомня за това, което трябва да се направи. Говоря по отношение на равното заплащане, насилието срещу жени, както и за присъствието на жените в публичното пространство.


;

Хиляди жени са информирали шефовете си, че ще излязат по-рано от работа, други си тръгнаха в 15,30 часа - с 20 процента по-малко работно време като при по-ниското заплащане.

Грациела Декулон, жителка на Монтрьо: Последният път не постигнахме много.този път трябва да кажем- пак излизаме на стачка, но този път няма да чакаме 28 години за промяна.

Много мъже подкрепят стачката като се съгласяват да останат на разположение, да се грижат за децата или да приготвят храна за участничките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев в Унгария: Новият Европарламент трябва да работи за сближаване
Президентът Радев в Унгария: Новият Европарламент трябва да работи за сближаване
Еврокомисията потвърди, че желае да спре мониторинга на България
Еврокомисията потвърди, че желае да спре мониторинга на България