НОВИНИ

Зимата в Европа: В четири австрийски провинции обявиха висока лавинна опасност

Зимното време буквално парализира алпийските региони. Ски-курорти са затворени, местни жители се евакуират, улици са блокирани от дървета, които се чупят под натежалия сняг. Четири австрийски провинции са обявили висока лавинна тревога. Това означава, че снежни маси могат сами да се свличат по склоновете. Опасност представляват и затрупаните покриви на къщи и обществени сгради.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:17, 09.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В алпийската република от дни насам вали сняг. Горна Австрия, Щирия, Залцбург, но вече и Долна Австрия са в зимен плен. Вече има и смъртни случаи. Дълбоката покривка затруднява спасителите. Затова съветът към скиорите е да се движат само по пистите и никакъв случай да не се отклоняват от тях. Животните също имат проблеми със снега.

В провинция Щирия служители на Австрийските железници буквално изравят от снега дива коза и така ѝ спасяват живота. Животното е било затрупано от разчистен от релсите сняг. Видеото стана хит в интернет днес.

;

Хората се подкрепят и си помагат при почистването. Дори туристи се обаждат, за да се включат заедно с местните. Навсякъде властите призовават жителите да контролират снега по покривите и да го чистят. В Австрия и армията е мобилизирана за помощ. Зарази повалени дървета тази сутрин се стигна до блокиране на ключова магистрала, която свързва източната и западната част в централна Европа.

Хайнц Келерман: Нямам представа, как ще стигна до Италия и кога.

Подобрение на времето метеоролозите не прогнозират. Вместо това очакват нов снеговалеж, който да натрупа покривка от метър и половина в населението места до три метра в планините.

;

И в южната германска провинция Бавария се борят със зимните предизвикателства. В алпийските райони хората са свикнали със снега. Тази година обаче отчитат рекорди.

Норберт Керкел: Определено сега снегът е повече от предишни години. Помня обаче, че навремето натрупваше толкова.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телeфонни измамници взеха 53 хиляди лева от дете
Телeфонни измамници взеха 53 хиляди лева от дете
След инцидентите на Хийтроу и Гетуик: Нов законопроект за дроновете
След инцидентите на "Хийтроу" и "Гетуик": Нов законопроект за дроновете