НОВИНИ

11-о място за Никола Цолов в първото състезание в Мелбърн

никола цолов първото състезание мелбърн
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 01.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов завърши на 11-о място в спринтовото състезание в Мелбърн. Това е най-доброто постижение на дебютанта в сериите Цолов, който през миналата година спечели титлата в испанската Формула 4.

Никола стартира 15-и, изостана малко в хаотичната първа обиколка, след което успя да мине две позиции напред, а ритъмът му на каране беше нарушен от честите излизания на колата на сигурността на пистата заради инциденти – общо 4 пъти за 20 обиколки.

На два пъти при рестартиранията Никола беше атакуван от съотборника си в ART Кейлън Фредерик, като Цолов отрази първата атака, но след това по-опитният му съотборник успя да го изпревари. Победата спечели стартиралият от 6-а позиция Франко Колапинто. Българинът финишира 15-и, но един от пилотите пред него – Люк Браунинг беше наказан с 10 секунди и българинът мина с едно място напред.

Часове след края на надпреварата обаче и тримата пилоти на МП Моторспорт бяха дисквалифицирани заради технически неизправности по болидите им и това позволи на Никола да се изкачи до 11-а позиция в крайното класиране.

Решението на комисарите доведе и до сериозни размествания в топ 10, но най-важното от тях бе на върха, където победата отиде за Зак О'Съливън след декласирането на Франко Колапинто, който също е част от МП Моторспорт.

Утре е основното състезание от уикенда на Формула 3 в рамките на Гран при на Австралия, като Никола Цолов отново ще стартира 15-и.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: "Булгаргаз" предлага с 8% по-ниска цена на газа за април
Окончателно: "Булгаргаз" предлага с 8% по-ниска цена на газа за април
Бурите в САЩ взеха нови жертви: Покрив се срути по време на концерт, торнадо вилня в Арканзас
Бурите в САЩ взеха нови жертви: Покрив се срути по време на концерт, торнадо вилня в Арканзас