НОВИНИ

15 задържани след протестите в подкрепа на рапър в Каталуния

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:20, 17.02.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
задържани протестите подкрепа рапър каталуния
Слушай новината

Сцени на насилие в Каталуния, провокирани от присъда за рапъра Пабло Хасел. Той беше осъден на девет месеца затвор заради публикации в социалните мрежи, в които обижда силите на реда и хули монархията. Последваха масови демонстрации и сблъсъци с полицията, равносметката от които е 15 задържани и повече от 30 ранени. Сред пострадалите са 19 полицаи.

В Барселона демонстранти с качулки палиха кошчета за боклук и хвърляха предмети срещу полицаите. Тези сцени се повториха в Лерида - родния град на рапъра.

В град Вик на 70 километра северно от Барселона, протестиращи атакуваха полицейско управление. Пострадали са 11 служители, съобщи говорител на полицията.

32-годишният Пабло Хасел за мнозина се превърна в символ на свободата на изразяване в Испания заради критиките си срещу властите. В един от туитовете си, например, той обвинява полицията в изтезания и убийства на демонстранти и мигранти. Според съда обаче рапърът възхвалява тероризма и обижда и клевети Короната и държавата.

За да избегне затвора, в понеделник той се барикадира със свои симпатизанти в университета в Лерида, но още във вторник сутринта каталунската полиция се намеси и го отведе. Подкрепата си за Пабло Хасел изразиха повече от 200 творци, сред които режисьорът Педро Алмодовар и актьорът Хавиер Бардем. Те подписаха петиция за освобождаване на рапъра.

Случаят предизвика вълнения и спорове в Испания, и принуди правителството на социалиста Педро Санчес да обещае реформа, чрез която в бъдеще да не се допуска преследване от закона заради словесна невъздържаност, когато тя изразява артистични, културни или интелектуални позиции. Затруднение за премиера дойде от политическия му партньор - радикалната лява партия Подемос, която осъди задържането на рапъра.

Вълненията около Пабло Хасел напомниха случай от 2018 г., когато друг испански рапър - Валтоник, избяга в Белгия, след като беше осъден на три и половина години затвор по същите обвинения - възхвала на тероризма и обида на Короната в песните си. Испанските власти поискаха европейска заповед за задържането му, но белгийски съд не се съобрази с искането. Процедурата все още е в развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат варианти за ускоряване темпа на ваксинация
Обсъждат варианти за ускоряване темпа на ваксинация
Фон дер Лайен: Защо Русия предлага "Спутник Ве" на други държави, а не имунизира руснаците?
Фон дер Лайен: Защо Русия предлага "Спутник Ве" на други държави, а не имунизира руснаците?