НОВИНИ

29-и ден протест срещу правителството и главния прокурор (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 06.08.2020 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Протестиращи се събраха и тази вечер в триъгълника на властта.

Техните искания остават същите - оставка на цялото правителство и на главния прокурор.

И днес трите ключови кръстовища в София - при Орлов мост, при Софийския университет и при новата сграда на Народното събрание остават блокирани.

Мирно, спокойно и с музика премина поредната вечер на антиправителствени протести на кръстовището на Орлов мост.

В 22:20 ч. протестиращите пред сградата на Софийския университет се хванаха на хоро. То беше временно прекъснато, за да мине линейка.

Към 22 ч. протестиращите се отправиха към Орлов мост.

Около 21:30 ч. запалиха димка. Двама младежи се сбиха, но ги разтърваха бързо.

След като днес лидерът на НФСБ обяви, че по време на Коалиционния съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти е било взето решение властта да остане с министър-председател Бойко Борисов, демонстрантите решиха да тръгнат на шествие към централата на НФСБ.

Към 21 ч. протестиращите се отправиха към "Раковски" с намерението "да сготвят" на Валери Симеонов.

Демонстрантите хвърляха домати, яйца и кутии с боя по централата на НФСБ.

Малко след 20 ч. свещеник се качи на трибуната, за да честити Преображение. Пуснати бяха бели гълъби с надежда за победа и послание за мир.

От трибуната демонстрантите съобщиха, че имало двама задържани от протестите на АМ "Марица", били написани и актове на автомобилите. Според протестиращите това е репресия.

Отлагането на оставките според демонстрантите е "тупкане с топка във времето".

Към 19:30 ч. протестиращите донесоха огромен транспарант, с който призовават протестиращите да се обединят в нов политически проект с хора, които не са участвали в управлението през последните 30 години.

Към 18 ч. ситуацията в центъра на София е спокойна. А т. нар. Орлов град, който се заформи на кръстовището на Орлов мост, става все по-голям и с повече удобства за протестиращите.

На място дойде и едно момче със своето пиано, което разказа пред БНТ, че причината, поради която е тук, е да посвири и да се погрижи за доброто настроение на протестиращите, които са пренесли и работните си места на Орлов мост. Заяви също, че подкрепя техните искания, а именно - за оставка на министър-председателя и на цялото правителство, както и на главния прокурор.

Остават блокирани и другите две ключови кръстовища на София - това при Софийския университет и другото, което се намира при президентската администрация и новата сграда на Народното събрание.

Ето и хронологията на събитията от последните 24 часа:

Осмо денонощие палатките в Орловия град подслоняват протестиращи, несъгласни с управлението на страната.

"Можете да видите, мястото става все по-уютно с всеки изминал ден, броят на палатките се увеличава също", коментира Валентин Митов.

Протестиращите казват, че са осуетили опити за провокация в късните часове снощи.

"Получихме информация, че познати на полицията лица, забелязани и на конференцията на партия ГЕРБ, са забелязани на протеста снощи, както се досещате говорим за ултраси. Информирахме полицията, на лицата бяха снети данните, но въпреки това, те продължиха да се навъртат в района", допълни Митов.

На недоволните от блокираните кръстовища в София хората от палатките заявиха:

"Тук сме до оставката, това, което направи вчера, беше опит да се хвърли прах в очите, няма да се получи. Трябва да си подаде оставката веднага, искаме предсрочни парламентарни избори", коментира Александър Макавеев.

"Нашето решение е непоколебимо, докато не си замине цялото правителство, подчертавам цялото правителство, оставаме тук и не само, господин каскета да се готви", допълни Боримир Цанов.

Владимир Генов, който от няколко дни гладува в знак на протест, днес се възстановява в домашни условия, след преглед на здравословното му състояние.

"Доколкото имам информация, неговата жена го е прибрала от болничното заведение, отишла е с автомобил и го е прибрала, къде точно, нямам представа, но човекът се възстановява очевидно, беше много зле", каза още Цанов.

Автобусите на градския транспорт продължават да се движат по променени маршрути.

Автори: Милена Кирова и Боряна Черганова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски подписа с френски защитник
Левски подписа с френски защитник
Задържаха един от провокаторите, проявили агресия на конференцията на ГЕРБ
Задържаха един от провокаторите, проявили агресия на конференцията на ГЕРБ