НОВИНИ

30-и ден на протести в София - нови блокади на Орлов мост, Министерския съвет и Ректората (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 07.08.2020 (обновена)
6916
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

За 30-а поредна вечер се проведе антиправителствен протест в София.

Премахването на палатковите лагери на трите ключови кръстовища в столицата предизвика остра реакция от страна на протестиращите и организаторите - т.нар. "Отровно трио".

Мотото на протестите вече е различно - ако до момента то беше "Да защитим демокрацията", днес насроченият протест е под мотото "Бунт срещу диктатурата на Борисов".

Във Фейсбук "Отровното трио" призова протестиращите да си носят храна, вода и всичко необходимо за изграждането на барикада.

Основните искания остават същите - оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестът премина без напрежение и провокации, но с бурни възгласи и призиви за оставка.

Отново бяха блокирани ключовите кръстовища на Орлов мост, Софийския университет и Министерския съвет, след като по-рано демонстрантите реагираха изключително остро на действията на полицията, които рано сутринта разчистиха лагерите и освободиха движението.

На трите кръстовища протестиращите поставиха пейки, кашпи, шатри и палатки, с които блокираха движението. Разпънати бяха транспаранти с призиви за оставка на управляващите.

Протестиращите заплашиха, че ако утре не им върнат шатрите, ще има блокади на още четири кръстовища в столицата.

Към 22:30 ч. с мегафон протестиращите призоваха за блокада на кръстовището при НДК.

Малко преди 22:30 ч протестиращите хвърляха яйца и домати пред сградата на Министерския съвет с възгласи "Оставка".

Около 21 ч. протестиращите се отправиха на традиционното си шествие в посока Орлов мост и отново блокираха ключовото столично кръстовище. Поставиха контейнери за боклук, които спират движението и разпънаха транспарант с надпис "Оставка".

На пътното платно отново беше разпъната шатра.

Част от демонстрантите обаче останаха пред Министерския съвет и отново разпънаха тенти и палатки по платното на бул. "Цар Освободител".

Малко след 19 ч. Триъгълникът на властта отново беше блокиран, което затрудни движението и се наложи на място да дойде Пътна полиция.

По информация на БНР, президентът Румен Радев е разговарял с протестиращите и е заявил, че най-важното е да няма полицейско насилие. "Надявам се, че правителството няма да се компрометира и да се превърнем в полицейска държава", допълнил е президентът.

От СДС днес излязоха с позиция срещу действията на протестиращите, които снощи замеряха с домати и яйца сградата на ул. "Раковски" 134, където в момента е централата на партията на Валери Симеонов НФСБ. От СДС смятат, че с действията си протестиращите са поругали сградата, която е символ на демокрацията у нас.

Около 18:15 ч. протестиращите започнаха да пресичат групово пешеходната пътека пред БНБ.

След 18 ч млад мъж беше задържан от полицията. Според демонстрантите, той не е бил част от протеста.

Според полицията, задържаният е носил бейзболна бухалка. След предупреждение за носенето на забранена вещ, е отведен в столично районно управление, където е установена самоличността му.

Самият задържан заяви, че няма нищо общо с това. "Просто преминавах през пешеходната пътека. След което бях задържан. 20 минути чакахме да направят проверка на личната ми карта и след което ме извикаха в този бус, което започнаха да ме вкарват с ритници с обвинение, че аз съм ги ритал. А аз не съм ритал никого", обясни мъжът.

Репортери: Тихомир Игнатов, Зоя Велинова, Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестно шествие под надслов "Не на диктатурата" в Пловдив
Протестно шествие под надслов "Не на диктатурата" в Пловдив
СДВР призовава протестиращите да се въздържат от противообществени прояви
СДВР призовава протестиращите да се въздържат от противообществени прояви