НОВИНИ

Седем F-16 от ВВС на САЩ и български МиГ-29 патрулират над Черно море

Александър Марков
от Александър Марков
20:38, 22.10.2020
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Седем изтребителя F-16 участват в мисията по охрана на българското и НАТО-вското въздушно пространство в Черноморския регион. Те летят съвместно с българските МиГ-29.

ВВС на САЩ ще предоставят два изведени от експлоатация F-16 за обучение за българските пилоти, стана ясно от посещението на помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси на Америка Кларк Купър у нас.

Седемте американски F-16 летят с българските МиГ-29, които са в постоянно дежурство.

Подполковник Браян Люис, 555-а бойна ескадрила, ВВС на САЩ: Изтребителите ни са на постоянно дежурство за бърза реакция под командването на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон. Други самолети наши тренират със съюзниците ни от Румъния, Гърция, Канада и България.

Съвместните мисии включват охрана на въздушното пространство в Черноморския регион.

Капитан Йордан Тонев, пилот на изтребител МиГ-29: Съвместната работа с нашите колеги от САЩ допринесе за повишаване на оперативната съвместимост, надгради нашите умения като пилоти и ни даде знания, които ще приложим в експлоатацията на F-16 блок 70 за в бъдеще. Първите американски самолети в подкрепа на българските ВВС по охрана на въздушното пространство на страната и НАТО бяха разположени през 2016 г., а през 2017 г. - италиански Юрофайтър.

Кларк Купър, заместник-държавен секретар по политико-военните въпроси на САЩ: България поема ролята на лидер по сигурност и стабилност в региона.

За да се обучават българските пилоти, Америка ще дари и два стари F-16 след решение на Конгреса.

Кларк Купър, заместник-държавен секретар по политико-военните въпроси на САЩ: За мен е удоволствие да виждам в практическо изпълнение изграждането на инфраструктурата и бъдещите планове за самолетите F-16.

България ще инвестира 300 млн. лв. за адаптиране на авиобазите си за новите 8 F-16, които купихме от САЩ.

София и Вашингтон подписаха и десетгодишна Пътна карта в областта на отбраната до 2030 г.

По линия на чуждестранната военна помощ България ще получи 15,4 млн. долара от Вашингтон и 11 млн. - от Пентагона. 11 млн. от тях - в подкрепа на сигурността в Черно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стара Загора е с най-мръсния въздух в ЕС
Стара Загора е с най-мръсния въздух в ЕС
Дебатът във ВСС: Ще бъде ли прекратен мандатът на главния прокурор
Дебатът във ВСС: Ще бъде ли прекратен мандатът на главния прокурор