НОВИНИ

7,2 по Рихтер в Япония: Трусът е вторичен на сеизмичната катастрофа през 2011-а

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:13, 20.03.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Земен трус от 7,2 по Рихтер удари Североизточна Япония и предизвика еднометрово цунами в района, пометен от същите стихии преди десет години. Не се съобщава за жертви и разрушения. Всички предупреждения за цунами бяха вдигнати час след труса, който според японски специалисти е вторичен на бедствието от 2011-а.

Епицентърът е на около 27 километра източно от град Ишиномаки, префектура Мияги. Няма данни за пострадали български граждани, съобщи нашето външно министерство.

Трусът е ударил крайбрежните райони на японската префектура Мияги малко преди обяд наше време на дълбочина 60 километра. Стихията е разтресла и сградите в Токио на 400 км разстояние. Няма щети по атомната електроцентрала Фукушима Даичи, пострадала силно при сеизмичната катастрофа и последвалото цунами през март 2011 г. Тогава се стигна до тежко радиационно замърсяване и масова евакуация.

Едно от най-силните земетресения в човешката история продължава да генерира сеизмични вълни като днешната. Миналия месец трус от 7,3 по Рихтер в района също се смята за вторичен, според очевидци обаче, днешният е продължил по-дълго. На този фон дойде новината, че заради пандемията от коронавирус Япония няма да допуска зрители от чужбина на летните Олимпийски игри в Токио.

Председателят на Организационния комитет Сейко Хашимото заяви: Страните по цял свят, включително Япония, ограничават стриктно трансграничните пътувания. Настоящата ситуация ни затруднява това лято да гарантираме свободно влизане в Япония от чужбина.

Организаторите ще върнат парите за 600 000 продадени билета за Олимпийските игри и за 300 000 за параолимпийските.

Междувременно днес Япония отбеляза 26 години от смъртоносното нападение със зарин в Токийското метро, дело на сектата Аум Шинрикьо. Токсинът, освободен в час пик на 20 март 1995 г., взе 14 жертви, пострадаха общо 6300 души. 13 членове на култа, включително гуруто Шоко Асахара бяха осъдени на смърт и екзекутирани през 2018-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на COVID легла на някои места в страната
Недостиг на COVID легла на някои места в страната
Недостиг на легла и все повече COVID болни в Бургаско
Недостиг на легла и все повече COVID болни в Бургаско