НОВИНИ

76% от жителите на Обзор и шест села са поискали да се отделят от община Несебър

bnt avatar logo
от БНТ
06:36, 01.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Малко над 76% от жителите на Обзор и 6-те близки села са упражнили правото си на вот в местния референдум в неделя. Резултатът вече е ясен. Малко над 73 на сто от хората са за отделянето на Озбор като самостоятелен общински център. Против са гласували малко над 23%.

До референдума в Обзор се стигна, тъй като хората там искат решение на проблемите, трупани с години.

Жителите на Обзор казват още, че сред сериозните проблеми са разбитите пътища и голямото разстояние до общинския център.

Референдумът в Обзор е признат за валиден, защото в допитването са участвали повече от 40% от имащите право на глас. По време на изборния ден не са постъпили сигнали за нарушения.

В Обзор искат сами да вземат решения за бъдещето на града си. Смятат, че новата община ще бъде икономически независима, тъй като има големи приходи.

"Имаме увеличение всяка година на сградния фонд. Територията, която обхваща самата инициатива, е огромна. Имаме много ресурси, които да генерират приходи. Мисля, че ще има едно добро бъдеще, ако държавата реши да създаде една самостоятелна община", заяви кметът на Обзор Христо Янев.

На теория резултатът от референдума може да бъде обжалван в съда.

След като повечето от избирателите гласуваха за отделянето на Обзор като самостоятелна община, областният управител на Бургас трябва да внесе документите в Министерския съвет, който ще вземе окончателното решение.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Добрич показват 20-километрова мартеница
В Добрич показват 20-километрова мартеница
332 случая на коронавирус при 2531 теста
332 случая на коронавирус при 2531 теста