НОВИНИ

Алексей Навални публикува снимка от болничното си легло

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
11:36, 15.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Снимка: www.instagram.com/navalny/

Руският опозиционен лидер Алексей Навални планира да се завърне в Русия веднага, след като състоянието му позволи да бъде изписан. В момента той се лекува в болница в Германия, където постепенно се възстановява.

Най-големият критик на Владимир Путин прекара 20 дни в кома. Вчера стана ясно, че той вече може да става от леглото си и да прави кратки разходки.

Алексей Навални вече може да става от леглото

Навални е в добро състояние, знае къде е и какво му се е случило.

Днес опозиционерът публикува снимка в профила си в Инстаграм от болничното си легло. Под фотоса той посочва, че от вчера диша напълно самостоятелно, без "никаква външна помощ, дори и най-простата клапа в гърлото".

"Това ми хареса много. Невероятен, подценяван от мнозина процес. Препоръчвам", допълва още той.

На снимката в Инстаграм от клиника "Шарите" в Берлин, Навални е заобиколен от своето семейство.

"Привет, аз съм, Навални. Липсвате ми. Все още не мога да правя почти нищо, но вчера целия ден дишах сам. Съвсем сам. Никаква чужда помощ, не използвах дори най-обикновен вентил в гърлото. Много ми хареса. Удивителен процес, подценяван от мнозина. Препоръчвам", пише Навални в Инстаграм.

Навални няма да емигрира в Германия и ще продължи дейността си в Русия, съобщава Ню Йорк Таймс, като се позовава на анонимен представител от службите на Федералната република.

Опозиционният лидер е отказал да участва в руско разследване на случилото се с него на 20-ти август. Евросъюзът да създаде свой механизъм на санкции при нарушаване правата на човека на името на Навални, по аналогия на американския "Акт Магнитски", предложи днес европейската дипромация.

Жозеп Борел - Върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността: Осъждаме най-строго този опит за убийство, това са думите, които трябва да използвам, опит за убийство. Има неопровержими доказателства, че невропаралитичен агент от групата на Новичок, подобен на използвания при опита за убийство на Сергей и Юлия Скрипал през март 2018, е използван и при опита за убийство на г-н Навални.

Всички запаси от "Новичок" на територията на Русия са унищожени, изтъкна шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин. Според него при тръгване за Германия в организма на Навални е нямало никакви токсични вещества, което е установено с най-съвременни средства.

Наришкин отбеляза, че руската страна има много въпроси към Германия, които остават без отговор. Кремъл заяви, че не вижда необходимост от среща с Навални при връщането му в Русия.

Вчера още две лаборатории - във Франция и в Швеция, потвърдиха, че Навални е отровен с "Новичок". Той обаче отказва да сътрудничи на руските служби, които настояват за съвместно разследване на отравянето му.

Евросъюзът разглежда случилото се с Навални като опит за убийство и призовава Русия да сътрудничи на Организацията за забрана на химическото оръжие, заяви върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безработните намаляват и през август. Кои професии са най-търсени?
Безработните намаляват и през август. Кои професии са най-търсени?
Давид Силва пребори коронавируса и вече тренира със съотборниците си
Давид Силва пребори коронавируса и вече тренира със съотборниците си