НОВИНИ

Антъни Блинкен в Тел Авив - призова за успокояване на обстановката в Близкия изток

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:00, 30.01.2023 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив като втори етап от близкоизточната му обиколка след посещение в Египет.

Посещението е на фона на нови сцени на насилие между израелци и палестинци. Днес израелски военни са убили 26-годишен мъж на пропускателен пункт на Западния бряг.

Израел е в повишена готовност, след като в петък палестинец застреля седем души пред синагога в Йерусалим. Най-кръвопролитното нападение в града от повече от 10 години беше извършено ден, след като при операция на израелската армия бяха убити 10 палестинци.

В Тел Авив Блинкен призова за спокойствие и деескалация на напрежението. Той разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а утре му предстои среща и с палестинския лидер Махмуд Абас.

Снимки: БГНЕС

"Призоваваме всички страни да предприемат спешни мерки за възстановяването на спокойствието и за деескалация. Искаме да сме сигурни, че съществува среда, в която можем, надявам се, да създадем условия за начало на възстановяването на чувството за сигурност както за израелците, така и за палестинците - нещо, което в момента липсва чувствително", каза Антъни Блинкен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА и Шахтьор (Караганди) си вкараха по три попадения в голово реми
ЦСКА и Шахтьор (Караганди) си вкараха по три попадения в голово реми
Турция благосклонна за Финландия в НАТО
Турция благосклонна за Финландия в НАТО