НОВИНИ

Антирасистките вълнения - ще има големи протести в Лондон, Париж, а по-късно в САЩ

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:19, 13.06.2020
Чете се за: 01:20 мин.
По света

В Европа продължават антирасистките протести, пламнали в Съединените щати и пренесли се по целия свят. В Лондон отново се проведе многохилядна демонстрация, която въпреки строгите мерки за сигурност, не мина без сблъсъци. "Не на полицейското насилие" казаха и в Париж. А в Съединените щати - Доналд Тръмп отложи старта на предизборната си кампания заради критики, че умишлено е избрал дата, свързана с края на робството.

Привърженици на движението "Животът на чернокожите има значение".
И крайнодесни активисти и футболни хулигани. Два паралелни протеста, на които беше наредено да спазват точен маршрут, за да не се срещнат. Въпреки засиленото полицейско присъствие, Лондон се превърна в арена на сблъсъци. Сред пострадалите има полицаи и журналисти.

Крайнодесните пристигнаха от различни точки на страната, по думите им - за да опазят паметниците, сред които и този на Уинстън Чърчил, превърнали се в мишена на тези, които протестират срещу расизма. Гражданите са предупредени да избягват централната част на града.

Във Франция също имаше напрежение между крайнодесни и протестиращи срещу расизма и полицейското насилие.

Карим, френски гражданин от Алжир: Случвало се е полицаи да ме удрят без да съм ги предизвикал. Но не можем да ги поставяме под общ знаменател. Хората са добри и лоши - това важи и за полицията. За съжаление тези, които си позволяват грубо отношение, петнят образа на всички останали.

Тръмп отмени предизборен митинг заради противоречив избор на дата и място

Снимка: БГНЕС

В Съединените щати - часове преди очаквания най-масов протест от смъртта на Джордж Флойд насам, Доналд Тръмп обяви, че отлага планирания си за 19-и юни предизборен митинг. Причината - датата е символична, защото тогава официално се слага край на робството. Критика имаше и заради избора на място - Тулса, Оклахома - градът, в който в началото на миналия век е се състои едно от най-кървавите нападения срещу чернокожи.

Пред кадети от "Уест Пойнт", президентът подчерта, че армията е помогнала да се сложи край на робството, макар и в действителност завършилите там да са се били на страната на Конфедерацията.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Тук се създават най-добрите кадри на армията. Най-силните сред силните. Най-смелите сред смелите. Вие сте символ на американската лоялност, отдаденост, дисциплина и умения.

До 4 юли Конгресът трябва да представи законопроект за реформа на полицията. Надеждата е така да бъде потушено напрежението в американското общество и да се увеличи шансът на Тръмп за втори мандат в Белия дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС на БСП прие решение за вот на недоверие срещу правителството
НС на БСП прие решение за вот на недоверие срещу правителството
Пристигащите у нас от Нидерландия не подлежат на 14-дневна карантина
Пристигащите у нас от Нидерландия не подлежат на 14-дневна карантина