НОВИНИ

Арестуваха най-издирвания бос на мафията в Италия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:20, 16.01.2023 (обновена)
5746
Чете се за: 03:35 мин.
Европа
Слушай новината

В Италия арестуваха боса на "Коза ностра". Матео Месина Денаро, наричан "боса на босовете" на сицилианската мафия, се укриваше в продължение на 30 години.

Как се стига до залавянето му и кои са най-големите му престъпления?

Кадър, който ще остане в италианската история. Последният от големите босове на италианската мафия е арестуван. В продължение на 30 години Матео Месина Денаро успяваше да се изплъзне на италианските власти и продължаваше да ръководи операциите на "Коза ностра".

Мафиот номер 1 днес е на 60 години. След готвена в пълна секретност операция, карабинерите го залавят в частна клиника в Палермо, където се е лекувал.

Месина Денаро има две доживотни присъди - първата - за участие в убийствата през 1992 г. на борците срещу мафията - съдия Джовани Фалконе и прокурора Паоло Борселино. Втората - за серията бомбени атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993 г., при които загиват десетки хора.

Известен с жестокостта си, босът на "Коза ностра" стои и зад чудовищното убийство през 1993 г. на 12-годишния Джузепе ди Матео. Детето е син на член на сицилианската мафия, който свидетелствал срещу тях. В опит да го накарат да мълчи членовете на "Коза ностра" отвличат момченцето, държат го в плен 2 години, след което го убиват.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се срещна с участвалите в ареста на мафиота и им благодари.

Снимки: БГНЕС

"Това е огромна победа за държавата, която показа, че не се предава пред лицето на мафията. Матео Месина Денаро ще бъде изправен пред закона само дни след годишнината от ареста на друг мафиотски бос - Тото Риина", заяви Джорджа Мелони, премиер на Италия.

Кадри, публикувани от нея в Туитър, показват как италианци през сълзи благодарят на карабинерите.

"Въпросът е какво следва сега. Дали Матео Месина Денаро ще избере да сътрудничи на властите и да се дистанцира от подземния свят, от който идва. Ясно е, че той знае някои от най-дълбоките тайни на мафията. Знае защо са извършени дадени убийства, запознат е със зависимостите между престъпния свят и този на политиката", каза Маурицио Белакоза, професор по криминално право.

Братът на Денаро - Салваторе, беше арестуван през 2010 г. с още 18 души. Сред другите знакови арести са тези на Тото Риина и Бернардо Провeнцано - босове на "Коза ностра", които също се укриваха с десетилетия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Турицов: Всеки един от нас иска да станем шампиони
Иван Турицов: Всеки един от нас иска да станем шампиони
НСИ: Годишната инфлация у нас е 16.9%
НСИ: Годишната инфлация у нас е 16.9%