НОВИНИ

Започна обезопасяването на заседналия край Яйлата кораб

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 27.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Започна обезопасяването на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су".

Водолазен кораб "Хидро 3" пристигна до заседналия кораб. Екипажът започна допълнително да укрепя кораба с две котви, тъй като се очаква от днес времето да се влоши.

Докато тече обезопасителната операция, стана ясно, че плаващият кран "Антей" е тръгнал към мястото на инцидента. Засега не е ясно кога ще пристигне и дали веднага ще започне разтоварването на "Вера Су".

Инцидентът с плавателния съд се случи точно преди една седмица и до момента не са предприети никакви действия нито от страна на корабособственика, нито от страна на държавните институции за неговото извеждане от плитчините.

Заседналият кораб се превърна в туристическа атракция. От първия ден на инцидента тук се стичат стотици хора, които искат да се снимат с него. Само вчера тук е имало 650 човека. Толкова посетители в района за един ден никога не е имало.

СНИМКИ: Нивелина Няголова

Транспортният министър издаде заповед за безопасно разтоварване на заседналия кораб

Още вчера транспортният министър Христо Алексиев издаде заповед, с която се разпорежда компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването заседналия товарен кораб

Заповедта предвижда безопасно разтоварване на товара, извеждане на плавателния съд от плитчините на Яйлата и задържане на съда и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи по извършване на операцията.

В прессъобщението се казва, че безотговорното отношение от страна на корабособственика е довело до ангажиране на държавните органи.

"Няма да толерирам безотговорно отношение към здравето на хората, околната среда, и нерегламентирани и непрозрачни търговски интереси", подчертава министър Алексиев в прессъобщението.

Дали ще започне да се разтоварва корабът и кога ще бъде направен опит да бъде изваден от плитчините - очакваме да разберем днес.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наоми Осака очаква да се завърне на корта „скоро“
Наоми Осака очаква да се завърне на корта „скоро“
Луна се кандидатира за президент
Луна се кандидатира за президент