САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Австрия удължи ограниченията до 1 май

от БНТ , Източник: БГНЕС
13:10, 06.04.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света
австрия удължи ограниченията
Снимка: БГНЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц удължи до 1 май ограниченията за движението на населението из страната заради коронавируса.

"Ограниченията за излизане от дома, които са в сила в момента, са удължени до края на април. Това означава, че има четири причини да напуснете дома си. Първо, да отидете на работа; второ, за храна; трето, за да помагаме на други хора; и четвърто, да се разведрите, да подишате чист въздух и да се занимавате със спорт на свеж въздух“, каза Курц на пресконференция.

Австрия може да започне да облекчава мерките за блокиране заради коронавируса от следващата седмица, заяви канцлерът Себастиан Курц, но предупреди, че това зависи от гражданите, които спазват правилата за социално дистанциране.

"Целта е от 14 април по-малките магазини с големина до 400 квадратни метра, както и магазините за техника и стоки за бита да могат да отворят отново, при стриктни условия за сигурност, разбира се", каза Курц на пресконференция.

Той добави, че ако графикът на правителството върви по план, по-големите магазини ще отворят отново на 1 май и от средата на май - хотели, ресторанти и други услуги също могат да започнат да отварят вратите си поетапно.

Канцлерът обаче подчерта, че ограниченията за движение, които Австрия въведе за борба с разпространението на COVID-19, остават в сила и призова австрийците да не празнуват Великден с хора извън домакинството си.

Училищата ще останат затворени до средата на май, а публичните събития ще останат забранени до края на юни, каза Курц.

Ако тенденциите при болестта започнат отново да се влошават, правителството "винаги има възможност да натисне аварийната спирачка" и да въведе отново ограничения, каза той.

В момента страната с 8,8 милиона население има 12 058 потвърдени инфекции, 204 смъртни случая и 2 998 души, които са се възстановили.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата влиза в болницата в Гоце Делчев
Прокуратурата влиза в болницата в Гоце Делчев
Румъния с условия за влизане и преминаване транзит през страната
Румъния с условия за влизане и преминаване транзит през страната