НОВИНИ

Българската спортна федерация по шахмат работи по привличането на Аркадий Найдич

Днес Антоанета Стефанова получи наградата за спортист на месец януари

Антоанета Стефанова Милен Василев
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:57, 12.02.2024
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт

Българската спортна федерация по шахмат работи по привличането на гросмайстор Аркадий Найдич в националния отбор за мъже. Това заяви председателят на федерация Милен Василев на пресконференция в София.

Василев посочи, че Найдич и най-силният действащ шахматист на страната ни - гросмайстор Иван Чепаринов, трябва да бъдат гръбнакът на националния отбор, около който да се гради с млади играчи.

"Иван ще бъде капитан на мъжкия национален отбор на предстоящата през септември Шахматна Олимпиада в Будапеща. От тях очаквам добри резултати. В момента водим преговори, които са много напреднали, с гросмайстор Аркадий Найдич, когото да привлечем към националния отбор. Надявам се, че с него ще можем да направим много достойно представяне", заяви Василев.

Гросмайстор Антоанета Стефанова, която е почетен председател на БСФШ, допълни, че във федерацията са се спрели на Найдич, тъй като той може да помогне на младите шахматисти.

"Той е много добре подготвен теоретически. Освен това той е на възраст, в която все още може да играе активно и да постига много добри резултати. Смятаме, че ще подсили отбора в момент, в който това е нужно. Наясно сме, че в мъжкия шахмат е в пъти по-трудно да се стигне до медали и да се постигне призово класиране, но колкото по-силен е един отбор, както би бил с Чепаринов и с Найдич, толкова повече те ще могат да дърпат и младите състезатели. Така по-бързо ще изградим новото поколение, защото имаме талантливи играчи като Момчил Петков и Мартин Петров", каза бившата световна шампионка при жените.

38-годишният Найдич е роден в Рига и в юношеските си години играе за Латвия. Още много млад обаче той се мести в Германия и от 1998 година играе за Бундестима. През 2015 година Найдич преминава в състава на Азербайджан. В момента той има ЕЛО от 2661, което му отрежда 74-то място в световната ранглиста. В края на 2013 година той достига до номер 13 в света, а личният му коефициент е 2737.

С Германия Найдич става европейски отборен шампион през 2011 година в Порто Карас, а през 2017 година печели същата титла с Азербайджан на шампионата в Крит.

От БСФШ разкриха още, че от вторник състезателките от националния отбор на България за жени отиват във Велинград на 10-дневен тренировъчен лагер. На него ще присъстват Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева. От отбора, който спечели европейската титла в Будва в края на миналата година, ще отсъства единствено Гергана Пейчева, която има ангажименти в университета си в САЩ.

"Този лагер, който ще бъде воден от националния селекционер Петър Арнаудов, е насочен основно към предстоящото през април европейско индивидуално първенство за жени на о-в Родос. Преди Олимпиадата в Будапеща планираме още един такъв лагер. Такива лагери не са правени повече от десет години. Знаете, че ние не ползваме държавно финансиране и ни е много трудно, но с помощта на спонсори успяваме да се справим", каза Милен Василев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След положителния тест за наркотици: "Мис Силикон" е задържана за срок до 24 часа (СНИМКИ)
След положителния тест за наркотици: "Мис Силикон" е задържана за срок до 24 часа (СНИМКИ)
Мерки срещу фермите за тролове и печалбите от фалшиви новини предвижда законопроект на ПП-ДБ
Мерки срещу фермите за тролове и печалбите от фалшиви новини предвижда законопроект на ПП-ДБ