НОВИНИ

Български език за 20 дни - предизвикателство за украински лекари

bnt avatar logo
от БНТ
06:52, 29.06.2022
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Български език за 20 дни – тази амбициозна задача са си поставили 138 медици от Украйна. Те в момента преминават през първия у нас специализиран курс, който ще им позволи да получат диплома за владеене на езика и да започнат работа – първоначално като здравни асистенти. Това ще облекчи българските лични лекари, а ако украинските медици останат у нас и легализират дипломите си – и здравната ни система, в която има все по-голям дефицит на кадри.

Една от групите се учи как да реагира на български език при наранен пръст. Курсът за украинските медици е резултат от съвместните усилия на варненската асоциация “Хипофиза”, фондация “За доброто”, Висшето училище по мениджмънт и Медицинския университет във Варна.

От тях има лекари, има професор по патоанатомия, има доценти, има лекари от специалности, които са дефицитни в България. Има медицински сестри, стоматолози и фармацевти. За съжаление, няма никакво отношение държавата към този проблем, всичко, което се случва, се случва с дарителски средства и въпреки държавата, каза Ваня Добрева, председател на асоциация “Хипофиза”.

Алла Димитрова е от Киев, съпругът ѝ е българин, затова смятат да останат тук. Двегодишният им син вече проговаря на български - “без акцент”, подчертава майка му.

Мъжът ми започна да работи и аз много искам да потвърдя своя диплом, защото аз съм стоматолог-терапевт, кандидат на медицинските науки, доцент, и искам и тук да работя, още искам да кажа, че съм много благодарна на българските хора, защото много са помагали на нашето семейство, много съм благодарна за техните големи сърца и за всичко хубаво, което направиха за нас, казва Алла.

Детето на рентгеноложката Анастасия Настрадин ще се роди в България, а тя се надява дотогава да е получила дипломата си за владеене на български език.

Започнах да изучавам български език за медицински специалисти, за да мога да работя здравен асистент, а след това да си потвърдя дипломата и да мога да помагам на българите и украинците, които се намират в България, като работя като доктор, защото много обичам своята професия и искам да донасям полза, казва Анастасия Настрадин.

Ако Анастасия и колегите ѝ започнат сега като асистенти на български лични лекари, джипитата ще могат да запишат повече от 2500 пациенти в листата си, без да назначават втори лекар, както е по закон. А така ще отпаднат и проблемите на украинските бежанци да си намерят личен лекар и здравна помощ.

Медиците, които учат български, и сега помагат на своите сънародници, но искат да работят пълноценно, затова полагат усилия в часовете.

Единственият засега изпит е на 14 юли. Инициаторите искат и втора дата за изпит през август, но засега от образователното министерство отказват. А след изпита по български украинските лекари трябва да положат петте изпита по медицина по петте направления и изпит по своята специалност. В повечето университети те са платени, а процедурата е бавна.

Едната причина е сложната политическа обстановка, и втората причина е липса на държава. Откакто е започнала войната, министерството на здравеопазването се държи така, сякаш не е забелязало, че са влезли 100 хиляди души. Аз виждам как тези хора, които през април месец, когато правихме проучване, бяха готови да останат в страната, виждам как те вече са в Полша, в Германия, казва Ваня Добрева, председател на Асоциация “Хипофиза”.

И тъй като България има нужда от тези специалисти, добре е страната ни да спази препоръките на Европейската комисия да се ускорят процедурите за хора, които са от изключителна важност. Конкретните предложения на организаторите са да се премахнат таксите в университетите и да се ускорят изпитите за украинските лекари, а изпитите по български в образователното министерство да се провеждат всеки месец.

Репортер: Светлана Ганчева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмица на водното спасяване във Варна
Седмица на водното спасяване във Варна
549 нови случаи на коронавирус за денонощието
549 нови случаи на коронавирус за денонощието