НОВИНИ

Българските федерации по шахмат не постигнаха обединение

Двете федерации ще съставят екипи, които да работят по потенциално обединение

шах
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:50, 05.03.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Българска федерация по шахмат 2022 и Българска спортна федерация по шахмат не постигнаха обединение на днешната си среща със спортния министър Димитър Илиев.

След около час разговори с Илиев, председателите на двете федерации Венета Петкова и Милен Василев се съгласиха на създаването на преговорни екипи от по трима души в кратки срокове, които евентуално да доведат до обединение в името на българския шахмат.

Петкова и Василев не успяха да доведат разговора до положителен край, като изложиха аргументите си пред министъра на младежта и спорта в сградата на ММС. И двете страни се върнаха към предишни събития, включително Генералната асамблея на ФИДЕ, на която БСФШ бе призната за член на Световната федерация. Петкова заяви, че обединението минава през равнопоставеност по отношение членове в Управителния съвет, докато Василев каза, че отстъпките, на които е готова БСФШ, са свързани с това Петкова да бъде зам.-председател в сдружението, да има двама членове на БФШ 2022 в УС и Българска федерация по шахмат 2022 да отговаря за Държавния календар.

След близо час разговори министър Илиев, който изслуша внимателно аргументите на двете страни и сподели, че единственият шанс родният шахмат да върви напред и да се бори с най-добрите в света е чрез обединение, закри срещата, като в крайна сметка бе решено двете федерации да съставят преговорни екипи. В най-кратки срокове екипите от по трима души ще се срещнат и ще опитат да намерят решение.

БФШ 2022 е с лиценз от Министерството на младежта и спорта, докато БСФШ е призната от Европейския шахматен съюз и Световната федерация (ФИДЕ).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 8000 сигнала са подадени на телефон 112 за последното денонощие
Близо 8000 сигнала са подадени на телефон 112 за последното денонощие
Една денонощна аптека обслужва цялата Благоевградска област
Една денонощна аптека обслужва цялата Благоевградска област