НОВИНИ

Българските сабльорки се целят в медал от световното по фехтовка и участие на ЛОИ Париж 2024

българските сабльорки целят медал световното фехтовка участие лои париж 2024
bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 04.07.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският отбор на сабя при жени ще се бори за медал от световното първенство по фехтовка в Милано, Италия в края на този месец, обяви една от най-добрите ни състезателки Йоана Илиева.

Европейската ни шампионка на сабя до 23 години беше специален гост тази сутрин в предаването "Денят започва" с треньора на националния отбор Ивайло Воденов, като и двамата не скриха амбициите си за спечелване на олимпийска квота за Игрите в Париж, което преминава именно през отличие от планетарния шампионат в Италия.

"Ние от известно време показваме резултати при жените отборно и у всяка една от нас има големи амбиции да се класираме за Олимпиада и отидем там като отбор. Отборната квота е много по-сладка, тъй като с нея печелиш и индивидуално, и отборно", разкрива Илиева.

Родната фехтовачка се върна и към участието на тима ни завършилите преди два дни Европейски игри в Полша, когато тя осъществи страхотен обрат срещу тима на Испания в четвъртфиналите, за да осигури място на България във финалната четворка на надпреварата.

"Ние падахме постоянно в мача срещу Испания. Мисля, че последната разлика, с която падахме беше 42:44. Тогава си казах: "Или сега трябва да покажем, че сме голяма държава или само ние ще си помним, че сме били на това състезание". В крайна сметка направихме история" сподели младата ни сабльорка, която бе част от тима ни, който завърши 4-и в Полша.

Старши треньорът на националния ни отбор Ивайло Воденов пък посочи кой е най-големият проблем, който пречи на българската фехтовка да постига още по-добри резултати.

"Нашите момичета и момчетата са на светлинни години от ресурсите, с които се готвят останалите отбори, с които ние трябва да се бием. Най-големият проблем на българската фехтовка е, че няма зала", категоричен е Воденов.

Целия разговор за успехите и проблемите на българската фехтовка гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО удължи мандата на Столтенберг
НАТО удължи мандата на Столтенберг
Откриха марихуана за над 1 млн. лв. при проверка на контейнер с лични вещи в София
Откриха марихуана за над 1 млн. лв. при проверка на контейнер с лични вещи в София